Merkel podržava Junkera i osuđuje napade na njega iz Mađarske

Junker, bivši premijer Luksemburga, ponovio je da Orbanu nije mesto u EPP-u

22. feb 2019

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da „u potpunosti podržava“ predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera koji je na meti kampanje blaćenja od strane Vlade mađarskog premijera Viktora Orbana.

„Ja njega (Junkera) u potpunosti podržavam, mi smo solidarni i to ćemo reći glasno i jasno tokom naših sastanaka sa Mađarskom“, rekla je nemačka kancelarka u Berlinu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Burkine Faso Rokom Markom Kristijanom Kaboreom.

Junker, član Evropske narodne partije (EPP), evropske konzervativne grupacije čiji su članovi i Orbanov Fides i Hrišćansko demokratska partija (CDU) Angele Merkel, na meti je kampanje blaćenja koja se protiv njega vodi u Mađarskoj, tri meseca od evropskih izbora.

Orbanova vlada u utorak je predstavila novi izgled kampanje koja će izaći u mađarskim medijima pod sloganom „Vi imate takođe pravo da znate šta Brisel sprema“.

Iznad tog slogana je lice Žan-Klod Junkera, a u pozadini je lik milijardera i filantropa Džordža Soroša, koga žestoko kritikuje Orban, nacionalisti i zagovornici teorija zavere.

Junker, bivši premijer Luksemburga, ponovio je da Orbanu nije mesto u EPP-u.

Nemac Manfred Veber je u novembru izabran da bude kandidat EPP-a za predsednika Evropske komisije na evropskim izborima u maju. Veber nije komentarisao mađarsku kampanju, samo je retvitovao osudu predsednika EPP-a, Francuza Žozefa Dola.

Bez Orbanove partije Fides, EPP bi izgubila 12 od svojih sadašnjih 217 evroposlanika. To bi bilo važno za novi evropski Parlament, koji se sa izlaskom Britanije svodi na 705 poslanika, pošto je potrebno više od polovine glasova da se izabere budući predsednik Evropske komisije.

Junker uporedio Orbana sa Marin le Pen

Stranka mađarskog premijera Viktora Orbana trebalo bi da napusti Evropsku narodnu stranku (EPP), izjavio je sinoć predsednik Evropske komisije Žan Pol Junker i pri tome uporedio Orbana sa liderkom francuske krajnje desnice Marin le Le Pen.

„Oni nisu glasali za mene. Nije ni krajnja desnica. Sećam se kako je Marin le Pen rekla ‘Ne glasam za vas’. Na to sam joj rekao ‘Ne želim vaš glas’. Postoje neki glasovi koje ne želite“, rekao je Junker, prenosi Al Jazeera.

Neobično oštar komentar Junker je izneo u nemačkom gradu Štutgartu nakon što je mađarska Vlada predstavila novi plakat kojim optužuje Junkera i američkog filantropa mađarskog porekla Džordža Sorosa kako žele Mađarsku da preplave migrantima.

„Protiv laži ne možete mnogo učiniti“, rekao je Junker.

Antimigrantska kampanja

On je dodao kako bi se Manfred Veber, koji je izabran za glavnog kandidata EPP-a, na predstojećim izborima za Evropski parlament, trebalo zapitati „da li mu treba taj glas“.

Kako se navodi, sve su glasniji pozivi da se Fides, zbog svoje oštre antimigrantske kampanje, izbaci iz EPP-a, grupe koja okuplja stranke hrišćanskih demokrata i desnog centra.

Stranka Fides je snažna u Mađarskoj, što znači da će osvojiti veliki broj predstavnika na izborima za EP, zbog čega bi njeno izbacivanje iz EPP-a oslabilo tu grupu, najjaču u EP-u.

(Beta / Al Jazeera / Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga