Merkel: Nijedna zemlja neće morati napustiti euro

Merkel se već dugo zalaže za fiskalnu disciplinu zbog koje su vlasti u zemljama poput Grčke i Španije prisiljene na bolne rezove i uštede

05. jul 2013

Njemačka kancelarka Angela Merkel iznijela je svoje mišljenje prema kojem nijedna zemlja neće morati napustiti eurozonu, uprkos fiskalnoj i ekonomskoj krizi koja je potresla 17 zemalja članica eurozone.

Ona je još jednom podsjetila na potrebu za većom fiskalnom disciplinom, strukturnim reformama i jačanjem konkurentnosti.

„Svima nam je interes da postanemo bolji, a za to nam je potrebno evropsko jedinstvo“, kazala je ona, prenosi AFP.

Merkel se već dugo zalaže za fiskalnu disciplinu zbog koje su vlasti u zemljama poput Grčke i Španije prisiljene na bolne rezove i uštede. Ona je takođe opredijeljena za pomoć žrtvama krize, ali zahtijeva da svi, ne samo Njemačka, idu u tom pravcu.

„Grčka, Portugal i druge zemlje su se našli u nezavidnoj poziciji zbog visokih dugova. Budući da je zbog toga bio ugrožen euro, mi smo postigli dogovor da se ovim zemljama pomogne, pod uvjetom da one smanje svoje deficite“, obrazložila je njemačka kancelarka.

Prema njenim riječima, čim bilo koja od država prevaziđe krizu smanjenjem deficita, tada će morati nastaviti raditi na jačanju konkurentnosti i vlastitom razvoju.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga