Merkel: Još ima šanse za sporazum sa Britanijom

Raste pritisak na Mađarsku i Poljsku da bi isplatio podsticaj EU

09. dec 2020

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas da još ima šanse za postizanje sporazuma EU i Velike Britanije posle Bregzita i pozvala na uvođenje restriktivnijih mera zbog povećanja broja zaraženih korona virusom.

Eventualni sporazum „mora da očuva integritet unutrašnjeg tržišta“ Evropske unije, upozorila je nemačka kancelarka u donjem domu parlamenta Nemačke koja do kraja godine predsedava Savetom EU.

Kad je reč o epidemiji korona virusa, Merkel je pozvala na uvođenje novih ograničenja do sredine januara u celoj Nemačkoj pošto se pokazalo da postojeće mere nisu dovoljne za zaustavljanje širenja epidemije.

„Broj kontakata“ među ljudima je „previsok, smanjenje broja kontakata je nedovoljno“, rekla je Merkel, navodeći kao mere zatvaranje prodavnica i škola.

U Nemačkoj je u poslednja 24 sata registrovano rekordnih 590 umrlih od korona virusa, dok je novozaraženih 20.815.

Raste pritisak na Mađarsku i Poljsku da bi isplatio podsticaj EU

Nemačko predsedništvo EU reklo je u utorak da bi dalje odlaganje značajnog dugoročnog budžeta Evropske unije od 1,82 hiljade milijardi evra i paketa oporavka od pandemije koronavirusa bilo „neodgovorno“, dok diplomate predviđaju rešenje bez Poljske i Mađarska, dve države EU koje zadržavaju donošenje tih mera.

Nemački ministar za evropske poslove Mihael Rot rekao je da je podsticaj presudan za mnoge zemlje EU čije je privrede devastirala pandemija. Ali, Poljska i Mađarska koje su se na sporazum o tome pristale u julu, sada stavljaju veto na paket zbog mehanizma koji bi omogućio EU da ukine sredstva zemljama koje krše demokratske standarde Unije.

Nemačka koja je još tri nedelje rotirajuća predsednica EU u drugoj polovini ove godine, nastoji da se postigne kompromis pre samita evropskih lidera u Briselu koji počinje u četvrtak, gde će ta tema biti na vrhu dnevnog reda.

„Socijalne i ekonomske posledice krize postaju sve vidljivije svakim danom“, rekao je Rot, „bilo bi neodgovorno dalje odlagati pružanje suštinske podrške našim građanima. Moramo brzo pokrenuti finansijsku podršku koja je toliko kritična za mnoge države članice„.

I Poljska i Mađarska koje imaju konzervativne, nacionalističke vlade, rekle su da strahuju da će se mehanizam EU koristiti za kažnjavanje onoga što one smatraju svojim vrednostima.

Mađarski premijer Viktor Orban došao je u Varšavu, u Poljskoj, u utorak uveče i razgovarao sa svojim kolegom Mateušom Moravijeckim i s potpredsednikom vlade Jaroslavom Kačinjskim koji je glavni arhitekta poljske politike. Izveštaji medija kažu da bi trebalo da se dogovore o prihvatljivom kompromisu kao rezultatu pregovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pre samita.

Kasnija Orbanova izjava je ukazivala na zaoštravanje njihovog stava, ali je istovremeno budila nadu u kompromis.

Zajednički stav Mađarske i Poljske je „braniti naše nacionalne interese i finansijske resurse na koje naše države imaju pravo, a sada znamo kako to da uradimo“, rekao je Orban za „Polsat News.pl“.

Insistirao je da uslovi za isplate EU ne bi trebalo da budu povezani s finansijskim planovima i rekao da dve države računaju na „pobedu“ na samitu.

„Mislim da imamo dobre šanse da zaključimo tu stvar ove nedelje tokom sastanka na vrhu u četvrtak. Udaljeni smo samo jedan santimetar od njega“, rekao je Orban.

Ako lideri EU ne usvoje budžet za 2021-2027. pre kraja ove godine, EU će nastaviti da troši, ali će funkcionisati s ograničenim resursima, pri čemu će maksimum mesečne potrošnje biti dvanaestina budžeta za prethodnu finansijsku godinu. Mogu biti zadržani mnogi projekti Poljske i Mađarske protiv kojih EU formalno već vodi istragu zbog potencijalnog kršenja pravne države.

Da bi se prevazišao zastoj i osiguralo da se barem deo novca stavi na raspolaganje, evropski zvaničnici razmišljaju o opcijama koje bi omogućile da 25 drugih država EU pokrene plan oporavka bez Poljske i Mađarske. Jedan visoki diplomata EU rekao je da Poljska i Mađarska moraju da pre samita u četvrtak daju jasne naznake da su se predomislile i da su spremne na kompromis.

Taj diplomata je rekao da ako ne bude „jasnog signala“ te dve države, zvaničnici EU će preći na „plan B“ koji bi mogao sadržati sporazum 25 drugih država nazvan „pojačana saradnja“.

Po proceduri „pojačane saradnje“, jedna grupa država EU može odlučiti da krene napred kada nema sloge među svih 27. Ako se spor nastavi, takav potez mogao bi barem pomoći da se otključa paket za ekonomski oporavak EU od 750 milijardi evra.

Govoreći posle video-konferencije ministara evropskih poslova, Rot je u utorak rekao da ponovna rasprava o mehanizmu vladavine zakona nije opcija za zemlje EU, ali je insistirao na tome da je Nemačka i dalje posvećena nalaženju kompromisa svih 27 država članica.

„Nadamo se da ćemo to uspeti da postignemo u narednih nekoliko sati ili dana“, rekao je on.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga