Merkel i Makron uživaju više poverenja od Sija, Putina i Trampa

Najnegativniji rejting među petoro lidera ima Tramp u koga nema poverenja više od dve trećine ispitanika iz 25 zemalja

02. okt 2018

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron uživaju veće poverenje u svetu od predsednika Kine, Rusije i SAD, Sija Djinpinga, Vladimira Putina i Donalda Trampa, pokazalo je novo istraživanje američkog Centra za istraživanja Pju (Pew).

Najnegativniji rejting medju petoro lidera ima Tramp u koga nema poverenja više od dve trećine ispitanika iz 25 zemalja.

I Putin i Si imaju više negativnih nego pozitivnih komentara, dok su, s druge strane, mišljenja o nemačkoj kancelarki i predsedniku Francuske u načelu pozitivna.

Čak 70 odsto ispitanika nema poverenja da Tramp ispravno vodi spoljnu politiku, a to za Putina smatra 62 odsto, za Sija 56, za Makrona 34, a za Angelu Merkel 31 procenat.

Merkel i Makron su najpopularniji u EU, ali rejting kancelarke Nemačke i predsednika Francuske mnogo je bolji u zemljama na severu, nego na istoku i jugu EU.

Evropski stavovi prema predsedniku SAD izrazito su negativni, posebno kada se Trampov rejting poredi s rejtinzima njegovih prethodnika, objavio je Pju centar.

Istraživanje je pokazalo da u više evropskih zemalja Tramp uživa veći rejting medju pristalicama populističkih partija krajnje desnice.

Tako u Velikoj Britaniji dobro mišljenje o Trampu ima nešto više od polovine gradjana kojima je bliska evroskeptična stranka Ukip, dok medju onima koji se ne slažu s Ukipom, samo petina ima poverenja u američkog predsednika.

Sličan je jaz i izmedju pristalica i protivnika desničarskih populističkih stranaka u Švedskoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji i Nemačkoj, naveo je Pju.

Velika Britanija je jedina evropska zemlja u kojoj više od polovine pristalica desničarske populističke stranke ima poverenja u Trampa.

Rusija je Sjedinjenim Državama dala najniži rejting u istraživanju – samo 26 odsto Rusa je naklonjeno SAD, dok ih je, po istraživanju iz prošle, 2017. godine, bilo 41 odsto.

Čak 55 odsto ispitanika u Rusiji je ocenilo da su odnosi sa SAD pogoršani u poslednjih godinu dana, a udeo javnosti koja ima pozitivan stav o Trampu je opao sa 53 na 19 odsto.

Istraživanjem je od 20. maja do 12. avgusta obuhvaćeno 26.000 ispitanika iz 25 zemalja, uključujući deset članica EU.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga