Merkel: Grčku nije trebalo pustiti u evrozonu

Krivicu za to što se zemlja koja je među onima koji su najviše osetili krizu našla u evrozoni svalila je na svog prethodnika Gerharda Šredera

28. avg 2013

Nemačka kancelarka Angel Merkel smatra da Grčku nikada nije trebalo pustiti u evrozonu čime je još jednom potvrdila svoj izuzetno čvrst stav o finansijama u EU.

Krivicu za to što se zemlja koja je među onima koji su najviše osetili krizu našla u evrozoni svalila je na svog prethodnika Gerharda Šredera.

„Grčkoj nikada nije trebalo dozvoliti da uđe u evrozonu. Šreder ih je prihvatio 2011. i oslabio Pakt stabilnosti. Obe odluke su bile fundamentalno pogrešene i početne tačke naših sadašnjih nevolja“, rekla je Merkelova.

Nemačka kancelarka je u predizbornom obraćanju svojim pristalicama ponovila stav da se zalaže za snažnu i jedinstvenu valutu u Evropi, ali je navela da se to može postići samo kroz reforme u uzdrmanim zemljama kakva je Grčka.

„Jedinstvena valutna zona je takvo blago, takav blagoslov, da tu nema mesta nikakvoj sumnji. Zato je evro mnogo više od valute. Zato smo i pokazali solidarnost, ali je solidarnost uvek povezana sa odgovornošću za reformama u zemljama koje su iskusile našu solidarnost“, rekla je Merkelova.

Izjave najuticajnijeg lidera EU stigle su samo nekoliko dana nakon što je njen ministar finansija Volfgang Šojble priznao da će Grčkoj biti potreban još jedan paket pomoći.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga