Merkel: Dijalog sa Prištinom od ključne važnosti

Za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU potrebno da Beograd ostvari napredak u dijalogu sa Prištinom

23. avg 2011

Nemačka želi Srbiju u Evropskoj uniji (EU), ali je za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU potrebno da se ostvari napredak u dijalogu sa Prištinom, izjavila je danas u Beogradu nemačka kancelarka Angela Merkel.

„Moja poseta Srbiji je sasvim jasna poruka – mi vidimo Srbiju u budućnosti u EU i činićemo sve da na osnovama i principima EU Srbija taj put uspešno pređe“, rekla je nemačka kancelarka.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Merkelova je rekla da su za napredak u evrointegracijama Srbije potrebne dve stvari – reforme i odnosi sa susednim zemljama.

„Ukazali smo da je Nemačka priznala Kosovo, a Srbija to nije. To je situacija u kojoj je potrebna naredak – rezultati u direktnom dijalogu, rad Euleksa na čitavoj teritoriji Kosova i ukidanje paralelenih struktura“, rekla je Angela Merkel.

Ona je rekla da nije sporno da je rešavanje pitanje Kosova dug proces, ali da ne bilo fer prema Srbiji da se pristupni pregovori privedu kraju, a da tek onda EU kaže, „sad nam je palo na pamet da imamo problem Srbije s Kosovom“.

„Zato bolje da danas rešavamo teška pitanja nego da ih odlažemo za sutra“, rekla je Merkel.

Tadić je rekao da Srbija nema iluzija da bi u EU mogla da unese novi konflikt i da želi da reši sve konflikte u regionu.

„Srbija ima svoje principe u rešavanju konflikata i mi zelimo da s nemačkim prijateljima pronađemo vrlo praktičan put kojim čuvamo dignitet svih naroda u regionu“, rekao je Tadić. On je dodao da Beograd očekuje da će Nemačka i kancelarka Merkel, kao i do sada, imati razumevanja za kompleksnost tog politčkog procesa.

Tadić je rekao da Srbija želi da „kroz dijalog reši konflikt“ i da je to „primarni interes Srbije“.

Angela Merkel je rekla da „treba činiti sve da se jednostrani potezi spreče“.

„Zato želimo da direktni razgovori Srbije i Kosova budu vođeni tako da urode i nekim rezultatima. Verujemo da se može postići više rezultata i da će tada opasnost od jednostarnih koraka biti manja“, rekla je ona.

Predsednik Srbije je rekao da je „više nego očita“ strategija Prištine da jednostranim aktima menja situaciju na terenu. „Za nas je apsolutno neprihvatljivo da se nagrađuje onaj ko sprovodi unilateralne akte nasilja, da se nagrađuje novom realnošću na terenu“, dodao je on.

Tadić je rekao da Srbija smatra da samo kroz dijalog mogu da se nađu dugoročno održiva rešenja, ali i rešenja tehničko-pratkične prirode koja olakšavaju život ljudi. Predsednik Srbije je izrazio uverenje da je Srbija ispunila kriterijume za status kandidata i istakao da je cilj da se dobije datum za početak pristupnih pregovora.

„Duboko smo uvereni da smo ispunili ili ćemo ispuniti u narednih nekoliko nedelja sve kriterijume za status kandidata. Smatramo da status kandidata nije dovoljan imajući u vidu naše aspiracije. Želimo datum za početak pregovora, jer tada će biti učinjen sudbonosni korak i neće biti moguća revizija evropskog političkog procesa u Srbiji“, rekao je Tadić.

Tadić je rekao da Srbija ne traži veštački put ka članstvu u EU već jednake standarde kao i za druge zemlje.

Nemačka kancelarka nije želela da govori o rokovima u procesu evropskih integracija Srbije, naglasivši da je bitan „suštinski napredak“ u ispunjavanju kriterijuma iz Kopenhagena, među kojima su i odnosi sa susednim državaima.

Merkel i Tadić razgovarali su i o ekonomiji.

„Mi želimo da naši privrednici investiraju ovde“, rekla je Angela Merkel, ali i dodala da država samo daje okvire za to.

Tadić je rekao da su nemačke kompanije među najboljima u Srbiji.

„Mi želimo nove nemačke investicije, ali to zavisi i od Srbije; od transparentnosti procedura, od tenderskih procedura, borbe protiv korupcije, otvorenosti naše privrede. Onda će nemačke kompanije dolaziti sve više i više u Srbiju“, rekao je Tadić.

Tadić je rekao da postoji duga istorija srpsko-nemačkih odnosa koji su „imali svoje oscilacije u prethodnim vekovima, ali mi duboko verujemo u budućnost tih odnosa“.

Navodeći da je razgovarala s Ružicom Đinđić i stripendistima Fondacije Zoran Đinđić, Merkel je rekla da su oni „most koji povezuje dve zemlje“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga