- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Melia: Srbija treba da bude srećna što ima BIRN, Jankovića i FHP

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Tomas Melia izjavio je da bi Srbija trebalo da bude srećna što ima organizacije kao što su Fond za humanitarno pravo (FHP) i Balkanska istraživačka mreža (BIRN), jer je za svaku vladu bitno da sluša organizacije koje objavljuju važne informacije i da preduzima mere na osnovu tih informacija.

„Posao nezavisnih centara je da postavljaju neprijatna ili teška pitanja… a posao vlasti da sasluša informacije i iskoristi ih za donošenje odluka važnih za unapređenje rada vlade“, rekao je Melia u intervjuu agenciji FoNet.

Melia je rekao da Srbija zaslužuje priznanje i zato što ima nezavisne kontrolne institucije, kao što je Zaštitnik građana.

Zaštitnik građana Saša Janković, kako je dodao, izgradio je reputaciju kvalifikovanog profesionalca sa dobrom ekipom saradnika, a ta reputacija je naglašena činjenicom da ga je parlament pre dve godine ponovo izabrao za ombudsmana.

Govoreći o situaciji u medijima, Melia je naveo da je, i pored ekonomskih teškoća, važno da novinari budu usredsređeni na svoj posao.

Mediji se u svakoj zemlji, uključujući i SAD, suočavaju sa teškoćama u pronalasku finansijskog modela koji funkcioniše, ali to će regulisati tržište. U međuvremenu, važno je da novinari i urednici i dalje budu usredsređeni na svoj zanat, rekao je Melia.

Američki zvaničnik naveo je i da Vašington nije zadovoljan rezultatima istraga o paljenju američke ambasade u Srbiji 2008. i ubistvu 1999. trojice državljana SAD – braće Agrona, Mehmeta i Ilija Bitićija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!