Melia: Srbija treba da bude srećna što ima BIRN, Jankovića i FHP

Posao nezavisnih centara je da postavljaju neprijatna ili teška pitanja

04. feb 2015

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Tomas Melia izjavio je da bi Srbija trebalo da bude srećna što ima organizacije kao što su Fond za humanitarno pravo (FHP) i Balkanska istraživačka mreža (BIRN), jer je za svaku vladu bitno da sluša organizacije koje objavljuju važne informacije i da preduzima mere na osnovu tih informacija.

„Posao nezavisnih centara je da postavljaju neprijatna ili teška pitanja… a posao vlasti da sasluša informacije i iskoristi ih za donošenje odluka važnih za unapređenje rada vlade“, rekao je Melia u intervjuu agenciji FoNet.

Melia je rekao da Srbija zaslužuje priznanje i zato što ima nezavisne kontrolne institucije, kao što je Zaštitnik građana.

Zaštitnik građana Saša Janković, kako je dodao, izgradio je reputaciju kvalifikovanog profesionalca sa dobrom ekipom saradnika, a ta reputacija je naglašena činjenicom da ga je parlament pre dve godine ponovo izabrao za ombudsmana.

Govoreći o situaciji u medijima, Melia je naveo da je, i pored ekonomskih teškoća, važno da novinari budu usredsređeni na svoj posao.

Mediji se u svakoj zemlji, uključujući i SAD, suočavaju sa teškoćama u pronalasku finansijskog modela koji funkcioniše, ali to će regulisati tržište. U međuvremenu, važno je da novinari i urednici i dalje budu usredsređeni na svoj zanat, rekao je Melia.

Američki zvaničnik naveo je i da Vašington nije zadovoljan rezultatima istraga o paljenju američke ambasade u Srbiji 2008. i ubistvu 1999. trojice državljana SAD – braće Agrona, Mehmeta i Ilija Bitićija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga