Mektić: Srbska čast je paravojna, a ne humanitarna organizacija

"Formiranje paravojnih formacija podseća na početak rata na prostoru bivše Jugoslavije"

16. jan 2018

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da je organizacija „Srbska čast“ paravojna i parabezbednosna organizacija, čije je pojavljivanje vrlo opasno.

„Smešna je njihova tvrdnja da se radi o humanitarnoj organizaciji. Nikada nisam video humanitarce u ratnim uniformama i sa oružjem za likvidaciju u okviru ratnih dejstava“, rekao je Mektić na konferenciji za novinare.

Ministar bezbednosti rekao je da „Srbska čast“ nije registrovana kao humaniratna organizacija, navodeći da se radi o kriminalnoj organizaciji, za šta postoje dokazi, i da su njeni članovi kažnjavani za najteža krivična dela – razbojništva, reketiranja, ali i kao narko dileri.

On je rekao da formiranje paravojnih formacija podseća na početak rata na prostoru bivše Jugoslavije.

„Ovako je počelo 1991. godine, kada su se počele pojavljivati razne paravojne formacije u koje su se stavljali istaknuti kriminalci. Od takvih je sve počelo. Je li treba da nam se to ponovi“, kazao je Mektić.

On je dodao da je dobio informacije da se i u Federaciji BiH priprema osnivanje sličnih paravojnih formacija, kao odgovor na postojanje „Srbske časti“.

Ministar bezbednosti je postavio pitanje zbog čega se vlasti u RS nisu ogradile od „Srbske časti“, čiji su pripadnici bili na ulicama Banjaluke 9. januara, na proslavi Dana RS, kao i da su u decembru bili u zgradi Narodne skupštine RS.

„Zašto se institucije RS ne ograde od takvih pojava? Oni su ih čak i pozvali, pokušali da ih podvedu pod Veterane RS“, kazao je Mektić.

On je ocenio da je pojavljivanje pripadnika „Srbske časti“ u Banjaluci „poruka vlasti i vladajućeg SNSD-a“.

„Ko ne bude s ovom vlašću, biće njihov problem… Ovo je eskadron za Srbe… Je li to znači da ko se ne povinuje ili pokaže bilo kakav otpor ili kritiku prema ovoj vlasti u RS, imaće problema sa eskadronom ovim, koji ne prezaju od fantomki. Šta znači uniformisana osoba sa oružjem i fantomkama?“, rekao je Mektić.

On je rekao da postoje dva odgovora u vezi s tim pitanjem.

„Jedan je da se suprotstavimo putem legalnih institucija na bilo kojem nivou ili, drugi, da krenemo i mi u formiranje paravojnih organizacija pomoću kojih ćemo se braniti od ovih kriminalaca i lopova“, ocenio je Mektić.

Londonski Gardijan je, pozivajući se na pisanje portala Žurnal, kao i na podatke obaveštajne agencije u BiH, objavio tekst u kojem je naveo da je organizacija „Srbska čast“ paravojna jedinica koja se vojno obučava u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu.

(Beta, foto: N1)  

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga