Mekdonalds na prekršajnom sudu zbog diskriminacije Roma

U julu 2012. obezbeđenje Mekdonaldsa u Novom Sadu nije dozvolilo da u restoran uđe i troje dece romske nacionalnosti

23. dec 2013

Pred Prekršajnim sudom u Novom Sadu danas je održano ročište poo prijavi Poverenice za zaštitu ravnopravnosti protiv kompanije Mekdonalds zbog sumnje da su diskriminisali male Rome.

Pred Prekrsajnim sudom danas su saslušani svedoci kao i predstavnici kompanije.

Jedna Novosađanka protestovala je u julu 2012. zbog toga što obezbeđenje Mekdonaldsa u Novom Sadu nije dozvolilo da s njom u restoran uđe i troje dece romske nacionalnosti.

Novosađanka Maja Rogić (33) je tada rekla agenciji Beta da je prišla deci koja su se igrala na Trgu slobode, u blizini „Mekdonaldsa“ i pitala ih da li su gladni, na šta su oni odgovorili potvrdno.

„Dečak (8 godina) i dve devojčice (7 i 5 godina) su trčkali ispred mene do ‘Meka’ gde ih je momak iz obezbeđenja restorana zaustavio i rekao da ne mogu da uđu. Prišla sam mu i rekla da sam ja s njima i da ću platiti šta budu naručili, na šta je momak rekao ‘Vi možete da uđete, oni ne’ „, kazala je ona.

Dodala je da je ipak odlučila da sama uđe u restoran jer joj je bilo žao da deca ispaštaju, a radovala su se obroku i čak joj pokazala na reklami šta bi želela da pojedu.

„Ušla sam, kupila im hranu, pa smo seli u baštu ‘Meka’ gde su i jeli“, ispričala je Maja Rogić koja je novinaru Bete pokazala fiskalni račun u iznosu od 1.400 dinara, na kojem se vidi šta su deca jela.

Kompanija Mekdonalds (McDonalds) je potom saopštila da će ispitati slučaj diskriminacije malih Roma u njihovom restoranu u Novom Sadu.

„Ukoliko je do diskriminacije zaista došlo, pozivamo osobe koje su joj prisustvovale da nam se obrate i mi ćemo slučaj ispitati, reagovati u skladu sa politikom poslovanja i najstrože kazniti takvo ponašanje”, navodi se u saopštenju za javnost.

Mekdonalds je saopštio da u Srbiji posluje 25 godina i da sve to vreme poštuje prava svih manjina, učestvuje u projektima integracije i pripadnike manjina zapošljava u svojim restoranima.

„Ne želimo da se kompanija Mekdonalds povezuje sa bilo kakvim vidom diskriminacije protiv koje se u okviru našeg poslovanja borimo. Vrata naših restorana su otvorena za sve goste i učinićemo sve da tako ostane”, piše u saopštenju.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga