Mekdonalds da plati 100.000 dinara zbog diskriminacije Roma

Ko može da jede u Mekdonaldsu, a ko ne može jer je "zapušten"

23. mar 2014

Kompanija Najsfuds restorani (Nicefoods) iz Beograda, koja upravlja restoranima Mekdonalds (McDonalds) u Srbiji, prvostepeno je osuđena da plati 100.000 dinara kazne zbog diskriminacije Roma.

Prekršajni sud u Novom Sadu oglasio je tu kompaniju krivom jer je obezbeđenje restorana Mekdonalds 10. jula 2012. godine zabranilo deci romske nacionalnosti da uđu u restoran u centru Novog Sada.

Sud je presudio da je na taj način prekršen član 52. stav 2 Zakona o zabrani diskriminacije, navodi se u presudi u koju je Autonomija imala uvid.

„Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice odnosno preduzetnik, vlasnik, odnosno korisnik objekta u javnoj upotrebi ili javne površine, ako licu ili grupi lica na osnovu njihovog ličnog svojstva onemogući pristup tim objektima, odnosno površinama“, piše u članu 52. stav 2 pomenutog zakona.

Kompanija Najsfuds restorani ima pravo žalbe na pomenutu presudu Prekršajnog suda u Novom Sadu. Prijavu je podnela Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Oni su se pred sudom branili da restoran Mekdonalds u centru Novog Sada stalno ima problema sa grupom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta, koja su „potpuno zapuštena“, koji prose, ulazi u restoran, traže novac, povremeno gostima prosipa piće, guraju, udaraju i napadaju drugu decu… „Vrlo često pljuju druge, psuju, bez skidanja obuće koriste sprave pripremljenih dečjih igraonica. Brojni gosti se veoma često žale da neće vise dolaziti u restoran dok se ovaj problemne reši“, naveli su zastupnici Mekdonaldsa. „Kao i u svakom drugom restoranu bilo gde u svetu, i u Srbiji u restoran Mekdonalds u Novom Sadu ne mogu ulaziti oni koji prose, remete elementarni red, higijenski su zapušteni i ne mogu se kontrolisati. Takav stav nema nikakve veze sa nacionalnošću onih koji prose i remete red“, dodali su oni.

Jedna Novosađanka protestovala je u julu 2012. zbog toga što obezbeđenje Mekdonaldsa u Novom Sadu nije dozvolilo da s njom u restoran uđe i troje dece romske nacionalnosti. Novosađanka Maja Rogić (35) je tada rekla agenciji Beta da je prišla deci koja su se igrala na Trgu slobode, u blizini „Mekdonaldsa“ i pitala ih da li su gladni, na šta su oni odgovorili potvrdno. „Dečak (8 godina) i dve devojčice (7 i 5 godina) su trčkali ispred mene do ‘Meka’ gde ih je momak iz obezbeđenja restorana zaustavio i rekao da ne mogu da uđu. Prišla sam mu i rekla da sam ja s njima i da ću platiti šta budu naručili, na šta je momak rekao: ‘Vi možete da uđete, oni ne’ „, kazala je ona. Dodala je da je ipak odlučila da sama uđe u restoran jer joj je bilo žao da deca ispaštaju, a radovala su se obroku i čak joj pokazala na reklami šta bi želela da pojedu. „Ušla sam, kupila im hranu, pa smo seli u baštu ‘Meka’ gde smo i jeli“, ispričala je Maja Rogić, koja je novinaru Bete tada pokazala fiskalni račun u iznosu od 1.400 dinara, na kojem se vidi šta su deca jela.

Kompanija Najsfuds restorani je potom saopštila da će ispitati slučaj diskriminacije malih Roma u njihovom restoranu u Novom Sadu. „Ukoliko je do diskriminacije zaista došlo, pozivamo osobe koje su joj prisustvovale da nam se obrate i mi ćemo slučaj ispitati, reagovati u skladu sa politikom poslovanja i najstrože kazniti takvo ponašanje”, naveli su tada u saopštenju za javnost. Ta kompanija je još bila saopštila da u Srbiji posluje 25 godina i da sve to vreme poštuje prava svih manjina, učestvuje u projektima integracije i pripadnike manjina zapošljava u svojim restoranima. „Ne želimo da se kompanija Mekdonalds povezuje sa bilo kakvim vidom diskriminacije protiv koje se u okviru našeg poslovanja borimo. Vrata naših restorana su otvorena za sve goste i učinićemo sve da tako ostane”, pisalo je u saopštenju.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga