Mekalister: Razjedinjenost opozicije jedan od problema demokratizacije Srbije

"Opozicija mora da se koncentriše, da prevaziđe razjedinjenost"

28. feb 2019

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister pohvalio je privredne reforme, ali i ukazao da još mnogo treba da se uradi u oblasti medija i vladavine prava ocenivši da je i razjedinjenost i slabost opozicije jedan od problema u demokratizaciji Srbije.

„Opozicija mora da se koncentriše, da prevaziđe razjedinjenost. U ovakvim zemljama kao što je Srbija postoji previše političara koji sami sebe vide kao sledećeg predsednika države. To znači da opozicija ima previše generala, a premalo vojnika“, rekao je Mekalister u razgovoru za Dojče vele.

Mekalister treba danas da razgovara sa predstavnicima opozicije.

Nemački diplomata, koji je na čelu delegacije Evropskog parlamenta u poseti Srbiji i Kosovu, pohvalio je privredne reforme Srbije ali i naglasio da još mnogo toga treba da se uradi u oblasti vladavine prava, medijskih sloboda, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, reforme javne uprave, navodi Dojče vele.

Na pitanje da li Brisel primećuje probleme u oblasti slobode medija, odgovorio je da je neutralan u unutrašnjoj političkoj debati i da mu je važno da se zemlja ukupno približi Evropskoj uniji.

On je dodao da postoje najmanje dva viđenja problema u toj oblasti.

„Vlada tvrdi da postoje medijske slobode, da postoje mediji skloni vladi i oni koji je kritički posmatraju. Opozicija mi poprilično drastičnim rečima opisuje da upravo ta uravnoteženost izveštavanja ne postoji“, rekao je Mekalister.

On je u poruci za srpsku javnost rekao da je put ka EU dug i naporan i ponekad ima i nazadovanja i razočarenja ali da građani Srbije treba da razgovaraju sa ljudima iz zemalja koje su ušle u EU da čuju da li su se napori uprkos svemu isplatili.

U Srbiji, rekao je, čest je osećaj da je u Briselu ne vole dovoljno i poručio je da EU vidi da je Srbija odlučujuća zemlja Zapadnog Balkana.

„Pođe li nam za rukom da Srbiju razvijemo do pravne države i da je integrišemo u Evropsku uniju, to je skoro pretpostavka za stabilnost celog Zapadnog Balkana. Tako da vrlo dobro znamo koliko je Srbija važna“, rekao je Mekalister.

On je naglasio da pomirenje između Srbije i Kosova za EU ima fundamentalan značaj i da obe strane moraju biti spremne da se vrate za pregovarački sto, ali je poručio Prištini da mu je veoma žao što je kosovska vlada uvela carinske namete za robu iz Srbije i BiH.

Podsetio je da odnosi Srbije i Kosova nisu jedino što je važno u pristupnom procesu, ali da su bitna pretpostavka za napredak u procesu integracije.

(Beta, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga