Mekalister: Evropski parlament spreman da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji, čekamo odgovor Maje Gojković

PSG: Pozivamo sve opozicione organizacije da se uprkos ranije proglašenom bojkotu uključe u dijalog

17. sep 2019

Evropski parlament je spreman da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji oko izbornih uslova, ukoliko za to dobije odobrenje od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, izjavio je danas Dejvid Mekalister, predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta.

Mekalister je to izjavio nakon što ga je predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović u otvorenom pismu pozvao da pod patronatom Evropske unije organizuje dijalog predstavnika vlasti i opozicije iz Srbije, a uz učešće civilnog društva i novinarskih udruženja, kako bi se došlo do dogovora o realnom okviru u kom bi bili održani izbori 2020. godine.

Mekalister za Tanjug kaže da je poslao pismo predsednici Narodne skupštine Srbije Maji Gojković sa predlogom za međustranački dijalog u Srbiji, kome bi posredovao Evropski parlament.

“U slučaju pozitivnog odgovora predsednice Skupštine, mi smo spremni da podržimo predloženi dijalog”, izjavio je Mekalister za Tanjug.

Naveo je i da je pismo predsednici Skupštine usledilo nakon što su ga bivši poslanici EP Eduard Kukan i Knut Flekenštajn izvestili o ishodima razgovora koje su imali sa srpskim strankama.

Inače, Mekalister je krajem avgusta razgovarao u Skupštini sa poslanicima o radu parlamenta, izbornim uslovima i dijalogu vlasti i opozicije.

Nakon tih sastanaka Mekalister je izjavio da Evropska unija prati razgovore vlasti i opozicije koji su održavani na Fakultetu političkih nauka. Kako je rekao, EU očekuje napredak u toj oblasti. Tada je naveo i da je Evropski parlament spreman da pruži podršku u razgovorima, ali da se mora „precizno ispitati“ na koji način je podrška moguća.

PSG: Pozdravljamo spremnost Evropskog parlamenta da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je danas da pozdravlja spremnost Evropskog parlamenta da posreduje u dijalogu o izbornim uslovima i da očekuje odgovoran pristup svih političkih činilaca ako do tih pregovora dođe.

„Smatramo da je Evropska unija pokazala poštovanje prema građanima Srbije uvažavanjem i podrškom predlogu koji je u ime PSG predsednik Sergej Trifunović uputio Dejvidu Mekalisteru, predsedniku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta“, navodi se u saopštenju.

Kako se u saopštenju ističe, PSG ostaje dosledan „borbi za fer i demokratske izbore i poštovanju Sporazuma sa narodom kojim smo se na tu borbu obavezali“.

„Pozivamo sve opozicione organizacije da se uprkos ranije proglašenom bojkotu uključe u dijalog i da se zajedničkim snagama izborimo za pravo naših sugrađana da slobodno i bez straha biraju svoje predstavnike“, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug, Beta, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga