Mekalister: Briga zbog pretnji i zastrašivanja novinara

"Sloboda medija je sastavni deo demokratije"

06. apr 2017

Nemački poslanik i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da u Briselu postoji zabrinutost zbog ugrožavanja slobode izražavanja u Srbiji i pretnji, nasilja i zastrašivanja novinara.

„Sloboda medija je sastavni deo demokratije. Posmatrači u Beogradu i Briselu s kojima razgovaram, zabrinuti su zbog pogoršanja uslova za potpuno slobodno praktikovanje slobode izražavanja u Srbiji. Pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara ostaju pitanje za zabrinutost. Evropski parlament je bio jasan o potrebi stvaranja okruženja koje je naklonjeno medijima u svih šest država zapadnog Balkana“, rekao je Mekalister za portal European Western Balkans – EWB.

Na pitanje koliko je slučaj rušenja objekata u beogardskoj četvrti Savamala, koji se našao i u nacrtu Rezolucije Evropskog parlamenta o Izveštaju o Srbiji, bitan za evropski put Srbije, Mekalister je kazao da je „EU oduvek bila jasna da je vladavina prava u srcu procesa pristupanja Srbije“.

„Implementacija akcionih planova za poglavlja 23 i 24 ostaje ključna. U ovom kontekstu, poslanici u Evropskom parlamentu su uzeli u obzir kontroverzna dešavanja u beogradskoj četvrti Savamala i ohrabrili srpske vlasti da ovaj slučaj što pre razreše“, rekao je.

Mekalister je rekao i da se zemlje zapadnog Balkana suočavaju sa teškim političkim izazovima i da je nedavnom posetom tom regionu visoka predstavnica EU Federika Mogerini „podvukla snažnu podršku Evropske unije“.

„Ostanak na evropskom putu znači stabilnost i bezbednost za zapadni Balkan“, rekao je Mekalister.

(Beta, foto: Medija centar)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga