Mejkeri iz Srbije i Hrvatske prave maske za zdravstvene radnike

U poslednjih sedam dana, od početka kampanje, otpremljeno 350 maski za vizir, a narednih dana biće pripremljeno dodatnih 700 komada za distribuciju

09. apr 2020

Mejkeri iz Srbije i Hrvatske pomoću 3D štampe započeli su proizvodnju maski sa vizirima koje distribuirju zdravstvenim ustanovama da bi se zaštitili od korona virusa. Za samo nekoliko dana oganizovali su se volonteri, kompanije, laboratorije, inkubatori iz obe države kako bi doprineli borbi protiv pandemije.

„Cilj ove združene akcije je pružiti onima koji su u uskoj borbi sa pandemijom što bolju zaštitu protiv virusa COVID-19. U razgovorima sa zdravstvenim radnicima pojavila se ideja da posebne maske za vizir mogu pružiti preko potrebnu zaštitu. Ove maske u potpunosti prekrivaju lice korisnika, štiteći od kapljičnog prenosa virusa, a nakon dezinfekcije, mogu se ponovo upotrebiti“, navodi se u saopštenju delegacije EU u Srbiji.

Dodaje se da je u poslednjih sedam dana, od početka kampanje, otpremljeno 350 maski za vizir, a narednih dana biće pripremljeno dodatnih 700 komada za distribuciju, što će omogućiti da najmanje 1.000 zdravstvenih radnika iz više od 30 zdravstvenih ustanova u Srbiji i Hrvatskoj rade u potpunosti zaštićeni.

“Maske su slate u Beograd, do sada u KBC Srbija i KBC Zvezdara i proprema se isporuka za KBC Bežanijsku kosu. Produkcija je za naše podneblje prebačena u Beograd za sada, a dnevno možemo izaditi oko tridesetak vizira”, rekao je Nenad Jovanovski, menadžer nacionalne mreze Startit centara.

Inicijativu je pokrenula Fejsbuk grupa „Vizionari Srbije“ i uputila apel svim ljudima koji poseduju 3D štampač da se priključe akciji štampanja nosača vizira. Tako se ova ideja proširila i van granica Srbije kroz saradnju na projektu “XBIT — Prekogranična IT mreža za konkurentnost, inovaciju i preduzetništvo”.

Projekat se radi u Hrvatskoj i Srbiji sa ciljem da se razviju dve nove digitalne zajednice, kroz osnivanje i razvoj dva nova centra – jedan u Startit centru u Inđiji, a drugi u Donjem Miholjcu, u Hrvatskoj.

Realizuje ga konzorcijum koji čine vodeći partner SEE ICT, Poduzetnički inkubator ,,OSVIT” iz Donjeg Miholjca (hrvatsko-mađarska granica), Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i Ministarstvo telekomunikacija i trgovine Srbije, a finansiran je od strane Evropske unije kroz Interreg IPA prekogranični program saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020.

Oprema i materijali nabavljeni EU projektom u Srbiji i Hrvatskoj, koriste se za dizajn zaštitnih vizira maski, što daje priliku Startit Inđiji, iDEAlab-u Novi Sad i Poslovnom inkubatoru Osvit iz Donjeg Miholjca da ulože sve svoje kapacitete u ovu akciju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga