Mehanizmi za rodnu ravnopravnost još nisu iskorišćeni

"Visoko rukovođenje uglavnom pripada muškarcima"

29. juna 2017

Zamenica Zaštitnika građana Gordana Stevanović izjavila je danas u Novom Sadu da i posle devet godina od početka primene Zakona o rodnoj ravnopravnosti neke lokalne samouprave još nemaju mehanizme za njegovo sprovođenje.

Sankcije za to ne postoje, a čak i kada imamo mehanizme na lokalu, dešava se da osobe koje su zadužene za to, ne prepoznaju situacije u kojima mogu i treba da reaguju“, upozorila je Stevanović na „Debati o stanju institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost u APV“.

Stevanović je rekla da je u toku i istraživanje Ombudsmana u lokalnim sredinama, te da su prema podacima dobijenim od 44 lokalne samouprave, čak u 41 muškarci predsednici opština i gradonačelnici.

Stevanović je rekla da su osim toga, samo u 22 jedinice lokalne samouprave žene na mestima zamenika gradonačelnika ili predsednika, te da je zaključeno da „visoko rukovođenje uglavnom pripada muškarcima“.

Istraživanje je pokazalo i da se ne poštuju ni kvote o zastupljenosti žena u organima odlučivanja, te da samo u jednoj opštini potoji zastupljenost žena u Skupštini viša od 40 odsto.

„Pikantan detalj iz jedne opštine je da u njoj nema niti jednog muškarca na izvršilačkim pozicijama, svi izvršioci su žene, a svi predsednici mesnih zajednica su muškarci“, upozorila je Stevanović.

Ekspertkinja za rodnu ravnopravnost Marijana Pajvančić ocenila je da institucionalnim mehanizmima u toj oblasti u Srbiji konstantno treba „kao detetu stavljati mišiće da bi se oni održali na vodi“.

Ona je kazala da u Skupštini Vojvodine postoji posebno radno telo odnosno Odbor, da je osnovana Ženska parlamentarna mreža, pa čak i stručna institucija Zavod za ravnopravnost polova, ali da su inertni.

„U Skupštini Vojvodine je nepotpuno definisana pozicija Odbora za ravnopravnost polova, sužen je prostor za suštinski uticaj na donošenje odluka i nedostaju prakse konsultovanja i saradnje„, kazala je Pajvančić.

Dodala je i da je situacija slična i u Pokrajinskoj vladi, jer nedostaje međusektorska saradnja.

„Nedostaje nam parlamentarna procedura konsultovanja, jer ovako svaki resor ide samo po svom koloseku, a nema nikakve prepreke da više odbora ili sektora drže zajedničke sednice“, rekla je Pajvančić.

Složila se da se veliki problem nalazi u lokalnim samoupravama, koje su prema njenim rečima, važan činilac u implementaciji rodne ravnopravnosti.

Ekspretkinja Danica Todorov dodala je da su kod svih mehanizama konstatovani problemi u radu, nedovoljna iskorišćenost mogućnosti, ali i nedostatak adekvatnih ljudskih resursa.

Debatu je organizovala Akademija ženskog liderstva, koja jača kapacitete žena u javnom i političkom životu i povezuje ih u borbi za unapređenje ženskih ljudskih prava.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga