Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta

U Aušvicu i Varšavi odata pošta žrtvama holokausta

27. jan 2013

U bivšem najvećem nacističkom koncentracionom logoru Aušvic i u Varšavi odata je danas komemorativnim ceremonijama, uz podsećanje da su nacizam i smrt sinonimi, pošta žrtvama holokausta na Međunarodni dan sećanja na njih.

Na ovu 68. godišnjicu oslobođenja najveće „fabrike smrti“ koju su nemački nacisti podigli na jugu okupirane Poljske, otvorena je posle decenije pauze nova ruska nacionalna izložba, na starom mestu u bloku 14 u Aušvicu gde je od 1961. kao jedan od prvih nacionalnih otvoren sovjetski paviljon.

„Danas, na Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta susrećemo se u Aušvicu mi, predstavnici raznih država, ljudi raznih nacija, raznih generacija. Ali svi smo saglasni da zločini fašizma ne zastarevaju a da je sećanje na njihove žrtve sveto“, kazao je predsednik Dume ruskog parlamenta Sergej Nariškin, otvarajući rusku izložbu.

Ruski ministar kulture Vladimir Medinski podsetio je takođe na junaštvo vojnika Crvene armije koji su 27. januara 1945. godine oslobodili logor i poslednjih oko 7.000 preživelih logoraša.

Izložba na dva sprata ruskog paviljona na 750 kvadratnih metara nazvana „Tragedija. Junaštvo. Oslobođenje“ otvorena je sa kašnjenjem od nekoliko godina zbog sporova oko nacionalnosti žrtava iz oblasti koje su Sovjetskom Savezu pripale posle aneksije na osnovu dogovora Staljina i Hitlera.

Kako na tom jezivom stratištu današnji politički sporovi oko međunarodnih granica i tumačenja istorije ne bi zasenili tragediju žrtava postarale su se dve mape na odmah na ulazu u ruski paviljon kao kompromis – jedna iz vremena pred aneksiju a druga pred napad Hitlerove Nemačke na SSSR.

„Aušvic više nikada ne sme da se ponovi“, glavna je parola odavanja pošte žrtvama holokausta u Poljskoj.

Simbol ovogodišnje komemoracije je slika poljske Jevrejke Haline Olomucke „Oslobođenje“, naslikane na običnom kartonu.

„S jedne strane radost zbog kraja pakla, a s druge nezamislivo breme proživljenih strahota koje će preživeli nositi u sebi do kraja života“, kazao je direktor Muzeja u bivšem nacističkom logoru Aušvic Birkenau Pjotr Civinjski.

Oko 80 preživelih logoraša, predstavnici Rusije i druge strane delegacije kao i poljski zvaničnici i velikodstojnici raznih religija zapalili su sveće i položili cveće za žrtve na Spomenik u delu logora Birkenau kod gasnih komora a ceremonija je završena zajedničkom molitvom za mrtve.

Poštu žrtvama holokausta poljska prestonica Varšava odala je svečano kod Spomenika herojima Varšavskog geta.

U samom Aušvicu nacisti su pobili više od 1,1 miliona ljudi, uglavnom Jevreja ali i Roma, Poljaka, sovjetskih ratnih zarobljenika i pripadnika drugih naroda Evrope.

Procene su da je u holokaustu pobijeno šest miliona Jevreja, od toga najmanje tri miliona poljskih.

„Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta nije samo dan odavanje pošte žrtvama, već i pošte plemenitim ljudima, Pravednima među narodima sveta koji uprkos opasnosti koja je pretila njihovim porodicama nisu odbili da pomognu progonjenim Jevrejima“, kazao je danas u Varšavskom getu izraelski diplomata Nadav Ešar.

Obama: Nikada više 

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, da su SAD i međunarodna zajednica odlučne da stanu na put svakom tiraninu ili diktatoru koji vrše zločine protiv čovečnosti, ostajući verni načelu „nikada više“.

Obama je u saopštenju podsetio da se danas odaje počast sećanju na šest miliona Jevreja i milione drugih nevinih žrtava čiji su životi tragično ugašeni u holokaustu, pre više od 60 godina.

„Oni koji su iskusili užas teretnih vagona, geta i koncentracionih logora bili su svedoci čovečanstva u njegovom najružnijem svetlu i vrlo dobro poznaju bol izazvanu gubitkom voljenih zbog bezmislenog nasilja“, naveo je Obama.

Američki predsednik je naveo da je ovo „vreme tugovanja i kontemplacije, ali i vreme akcije“.

„Na današnji dan prisećamo se hrabrosti, duha i odlučnosti onih koji su se herojski oduprli nacistima, pokazujući na svom primeru ono najbolje u čovečanstvu. I poput tih hrabrih pojedinaca, moramo se obavezati na otpor svakoj mržnji i progonu u svim njegovim oblicima“, naveo je Obama.

„Ostajući budni protiv onih koji nameravaju da vrše nasilje i ubistva, odajemo počast onima koje smo izgubili u jednom od najtamnijih perioda ljudske istorije. I čuvamo živom njihovu uspomenu za generacije koje dolaze“, dodao je Obama.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga