Međunarodni dan borbe protiv homofobije

Međunarodni dan borbe protiv homofobije obeležava se na dan kada je homoseksualnost kao bolest uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije (WHO) 17. maja 1992. godine

17. maj 2012

Međunarodni dan borbe protiv homofobije slavi se u više od 50 zemalja sveta i službeno je priznat od strane Evropske unije, ali i od drugih zemalja širom sveta.

Ove godine glavna tema obeležavanja borbe protiv homofobije je „borba protiv homofobije i transfobije u obrazovanju“.

Nakon talasa samoubistava mladih studenata, koji su bili maltretirani u školi zbog svoje seksualnosti, američki novinar Dan Sejvidž snimio je, zajedno sa svojim partnerom, 2010. godine video i postavio ga na YouTube, kako bi probudio nadu mladim ljudima koji su bili žrtve nasilja zbog svoje seksualnosti. Od tada, hiljade drugih ljudi postavlilo je slične filmove na YouTube. Ove godine parlamentarna grupa za prava gejeva, lezbejki, biseksualaca i transeksualnih građana produkovala je video u kojima članovim Evropskog parlamenta i Evropske komisije šalju poruku – „biće bolje“.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije obeležava se na dan kada je homoseksualnost kao bolest uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije (WHO) 17. maja 1992. godine. Cilj je koordinacija međunarodnih događaja koji se organizuju da bi se postiglo poštovanje prava lezbejki i homoseksualaca u svetu. Za razliku od LGBT Prajda, na kojem se ističe ponos nečijom seksualnosti i odbijanje da se srami zbog nje, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije ističe se da je homofobija štetna, da mora biti pobeđena u svojoj logici i da se protiv nje mora otvoreno boriti.

Ove godine, pored homofobije, i transfobija je u žiži pažnje. Transfobija proizlazi iz neprihvaćanja i negiranja prava pojedine osobe na sopstveno viđenje rodnog i seksulanog identiteta i izražavanja. Ona predstavlja strah, mržnju, gađenje i diskriminaciju osoba čije stvarno ili perciptivno rodno izražavanje nije u skladu sa društveno „propisanim“ polnim ponašanjem. Transfobija, koja je vrlo česta i unatar gej i lezbejskih zajednica, predstavlja predrasude i diskriminaciju prema osobama koja prekoračuju uske društvene polne i rodne uloge, pravila i stereotipe.

Od svih zemalja Evropske unije homoseksualni brakovi odobreni su u Holandiji (2001), Belgiji (2003), Španiji (2005), Švedskoj (2009) i Portugaliji (2010); registrovana partnerstva homoseksualnih parova u Danskoj (1989), Francuskoj (1999), Nemačkoj (2001), Luksemburgu (2004), Velikoj Britaniji (2005), Češkoj (2006), Sloveniji (2006), Mađarskoj (2009), Austriji (2010) i Irskoj (2011).

Usvajanje dece legalizovanih homoseksualnih parova odobreno je u Holandiji (2001), Švedskoj (2003), Španiji (2005), Velikoj Britaniji (2005), Belgiji (2006) i Danskoj (2010).

Za homoseksualnost još uvek postoji smrtna kazne u pojedinim zemljama, i to u Mauritaniji, Sudanu, Nigeriji, Somaliji, Iranu, Saudijskoj Arabiji i Jemenu.

Pogledajte film „GETS BETTER“:

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga