Međunarodna konferencija o istorijskom revizionizmu

Cilj konferencije da se ukaže na problem falsifikovanja istorije u Srbiji

30. nov 2012

Međunarodna konferencija “Politička upotreba prošlosti: Istorijski revizionizam na postjugoslovenskom prostoru” biće održana u Novom Sadu 1. i 2. decembra, najavili su danas organizatori iz Alternativne kulturne organizacije (AKO) iz Novog Sada.

Predstavnik te organizacije Daško Milinović rekao je za Autonomiju da je cilj konferencije da se ukaže na problem “falsifikovanja istorije u Srbiji”.

„Ovde se ne radi o ideološkom sukobu među istoričarima, već želimo da naglasimo da je istorija kao nauka ugrožena ovakvim delovanjem. Važno je da istoričari koji se profesionalno bave ovim poslom pokušaju da pronađu neko rešenje”, rekao je Milinović.

On je dodao da se u Srbiji danas postavlja pitanje da li se može verovati istoričarima, jer se prekrajanje istorije dešava čak i na dnevnoj bazi i ocenio da savremeni revizionizam nije zasnovan na dokumentima, već se koristi u političko-ideološke svrhe.

“Kod nas danas postoji fenomen estradizacije svega pa i istorije, a samim tim dolazi do devalvacije ove nauke i pojava koje istorija ne poznaje kao što su ‘oralni istoričari’”, rekao je Milinović.

Na konferenciji će učestvovati više od 20 istoričara među kojima su i Dubravka Stojanović, Ranko Končar, Đokica Jovanović, a najavljeni su i gosti iz inostranstva.

Konferencija će biti održana u Skupštini Vojvodine,

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga