Međunarodna federacija novinara: Sloboda medija u opasnosti

Poziv međunarodnoj zajednici da učini više da se na pretnje novinarima stavi tačka

03. maj 2017

Novinari se svakodnevno suočavaju s ubistvima, nasiljem, zabranama i zastrašivanjem, ukazala je Međunarodna federacija novinara (IFJ) povodom Svetskog dana slobode medija.

Međunarodna federacija novinara u ispitivanju svojih članova o stanju slobode štampe i sindikalnih prava u novinarstvu širom sveta, od Manile do Lime, preko Kuala Lumpura, Kijeva i Ougadougoa, konstatuje sumornu sliku.

Novinarstvo je i dalje u zagrljaju nasilja, pretnji i pritisaka, te da su novinari uporno proganjani od nevidljivih, neprepoznatljivih napadača i da je nekažnjivost napada široko rasprostranjena, zaključak je ispitivanja.

Dodaje se da su takvom nasilju često na meti novinarke, a kao primer se navodi Peru.

Kao loš primer izdvojena je i Turska, gde, kako je navedeno, vladajuća partija, njene pristalice i bezbednosne službe svakodnevno zastrašuju i vrše nasilje prema novinarima. Dodaje se da je u Turskoj u zatvoru 145 novinara, od kojih je najmanje 79 uhapšeno tokom 2016. godine.

Međunarodna federacija novinara ukazuje da je najozbiljniji problem i veliki broj ubistava. Prošle godine je evidentirano 93 ubistva novinara širom sveta, a od početka 2017. godine još 13.

Za ilustraciju odnosa mnogih lidera prema slobodi medija navodi se predsednik Filipina Rodrigo Duterte koji je u odgovoru na pitanje o tome šta preduzima u borbi protiv ubistva novinara rekao: „Samo zato što si novinar, to te ne oslobađa od atentata“.

Istraživanje Međunarodne federacije novinara ukazuje i da su sindikalni lideri koji se bore za slobodu novinarstva i prava novinara izloženi visokim rizicima. Neki su otpušteni, a nekima je uskraćena karijera zbog sindikalnog rada.

Izdvajaju se i svakodnevni, ponekad herojski napor sindikata i organizacija širom sveta da brane profesionalna i socijalna prava novinara. Sve to jasno pokazuje potrebu da se izgradi profesionalna solidarnost u cilju zaštite i unapređenja slobode medija, izjavio je generalni sekretar IFJ Entoni Bellanger .

„Svetski dan slobode medija je prilika ne samo da se razotkriju oni koji potkopavaju slobodu medija ili napadaju nezavisno novinarstvo, već i da se međunarodna zajednica pozove da učini više da se na pretnje i nekažnjivost stavi tačka„, rekao je predsednik Međunrodne federacije novinara Filip Leruth, a navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga