Medović: SSP – provera evropskih mogućnosti Srbije

Puna primena SSP značiće i mnoge prednosti za građane Srbije, poput mogućnosti da u zemljama EU osnivaju firme i započinju sopstveni biznis, uz sva prava koja imaju građani EU

28. jan 2014

Član Tima Evropa Srbija, stručnjak za pravni sistem EU Vladimir Medović izjavio je danas da će na brzinu pristupanja Evropskoj unji uticati koliko Srbija kasni u primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji je stupio na snagu 1. septembra 2013. godine.

„Potrebno je da Srbija u punoj meri primenjuje SSP. Logika EU je sledeća: ako organi Srbije nisu u stanju da primenjuju jedan složen proces kao što je SSP, verovatno neće moći ispuniti niti obaveze koje proističu iz pregovora sa EU“, rekao je Medović na predavanju u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.

Po njegovim rečima, puna primena SSP značiće i mnoge prednosti za građane Srbije, poput mogućnosti da u zemljama EU osnivaju firme i započinju sopstveni biznis, uz sva prava koja imaju građani EU.

Medović je rekao da će Savet za primenu SSP četiri godine od stupanja na snagu tog sporazuma razmatrati i tu mogućnost za građane Srbije, koja je recipročna – važi i za državljane EU koji žele osnovati firmu u Srbiji, a koji će takođe biti tretirani kao domaći, srpski državljani.

On je ocenio da je to dobro i za Srbiju i za EU, i naveo da na godišnjem nivou u Srbiju stiže oko pet milijardi evra doznaka koje šalju oni koji žive i rade u inostranstvu.

„Zahvaljujući tim doznakama, Srbija održava makroekonomsku stabilnost“, rekao je Medović.

On je rekao da po zakonima Srbije, kao i prema slovu S S P, „ćerke-firme“ stranih firmi mogu biti vlasnici nepokretnosti u Srbiji, od nekretnina do poljoprivrednog zemljišta, ukoliko su im te nepokretnosti potrebne za obavljanje delatnosti.

„Ćerke-firme stranih firmi mogu da dobiju i koncesije na recimo ugalj i mineralne sirovine. Te firme se zapravo smatraju domaćim preduzećima – to su domaća pravna lica. Dilema oko toga da će doći stranci i pokupovati naše plodno zemljište, zapravo je prenaglašena“, kazao je Vladimir Medović.

On je rekao da je Srbije preuzela i obavezu da uskladi svoj pravni sistem s načelima EU u regulativi preduzeća čiji su osnivač država, pokrajina ili lokalna samouprava.

Precizirao je da je Srbija tu obavezu preuzela praktično 1. februara 2010. godine, kada je sa EU potpisala Prelazni sporazum o trgovini.

„Osnovna svrha je da se obezbedi da javna preduzeća (JP) posluju u skladu s okvirima opštih pravila konkurencije. Odnosno, da se onemogući zloupotreba dominantnog položaja JP, kao i da se spreči nedozvoljena državna pomoć“, naveo je Medović.

Dodao je da to znači da su javna preduzeća u obavezi da prijave svaku vrstu državne pomoći i ocenio da su na tom polju učinjeni neki pomaci u protekle četiri godine, ali „nismo daleko odmakli“.

Medović je kazao da sve to važi i za ponašanje državne novinske agencije Tanjug i poručio privatnim novinskim agencijama u Srbiji da mogu da se žale Savetu za primenu S S P, ukoliko smatraju da Tanjug krši opšta evropska pravila o konkurenciji, rekao je Medović.

Tim Evropa Srbija okuplja 19 nezavisnih stručnjaka iz različitih oblasti u vezi sa Evropskom unijom, koji dolaze iz svih krajeva Srbije.

Mreža je osnovana maja 2013, posle konsultacija Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije, Delegacije EU u Srbiji i organizacija civilnog društva.

Glavni cilj mreže je da informiše građane o temama u vezi sa EU, kao i o šire evropskim temama.

Članovi Tima Evropa Srbija su nezavisni i javno iznose samo svoje stavove.

Predavanje Vladimira Medovića u Novom Sadu organizovao je Info centar EU, u saradnji s Nezavisnim društvom novinara Vojvodine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga