- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Međunarodni video festival Videomedeja od 14. oktobra u KC Svilara

Međunarodni video festival „Videomedeja“ biće ove godine održan od 14. do 16. oktobra 2021. godine u Kulturnoj stanici „Svilara“ u Novom Sadu.

Ovogodišnje obeležavanje 25 godina postojanja festivala će okupiti umetnike iz preko 40 zemalja, a biće predstavljeno ukupno 58 radova, saopštili su danas organizatori na konferenciji za novinare.

Prema rečima predsednice Udruženja „Videomedeja“ Ivane Sremčević Matijević, ubuduće će ispred naziva Festivala stajati i „internacionalni umetnički festival novih medija“, a tema ovogodišnjeg izdanja je „Restart“ s obzirom na velike promene u svetu koje se odražavaju i na video umetnost.

„Videomedeja je alternativna kulturalna manifestacija, koja ispoljava realan odraz društvenog stanja i pojedinca u odnosu na vladajuće sisteme i globalne politike, a kroz savremene umetničke forme iz celog sveta. To je festival različitih percepcija i drugačijih običaja, prvenstveno avangarde, a prikazanih kroz inovativne tehnologije i nove umetničke prakse“, rekla je ona.

Glavni takmičarski program predstavlja selekciju radova koji su izabrani na osnovu internacionalnog otvorenog konkursa, na koji je pristiglo oko 1.000 radova.

Ove godine u revijalnom delu programa publika će imati priliku da vidi dugometražni igrani film „Žurka“ reditelja i scenariste Aleksandra Davića, dokumentarni film „Videorestart“ autorke Ivane Sremčević Matijević, a biće predstavljeno i 14 najboljih video radova, koji su nagrađivani u proteklih 25 godina.

Nagrada „Sfinga“ biće dodeljena za najbolji video rad, a nagrada „Bogdanka Poznanović“ za njbolji medijski projekat.

Programska satnica Festivala dostupna je na internetskoj stranici Videomedeje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!