- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Međunarodni projekat plesnih radionica u Novom Sadu

U Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu sutra će biti održane plesne radionice za zainteresovanu publiku, u u okviru EU projekta „Someone From Home – in the sense of belonging to Europe“, saopštio je danas Studentski kulturni centar (SKC) Novi Sad.

Umetnička trupa sastavljena od plesača i plesačica istražuje raznovrsne teme migracije, kulturnog identiteta, tumačenje istorije, pomirenje, mogućnosti bavljenja tradicionalnom kulturom u savremenom kontekstu i osećaj pripadnosti, piše u saopštenju

Radionice se izvode pod umetničkim vođstvom koreografkinje Silke Grabinger, a otvorena proba za javnost održaće se sutra, od 12 do 14 sati.

Projekat realizuju „SILKFlueggedancecompagnie“ Austrija, „Derida Dance Center“ Bugarska, “Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely“ iz Rumunije i SKC Novi Sad.

Pored Novog Sada, programi se održavaju i u partnerskim gradovima: Lincu (Austrija), Sofiji (Bugarskoj) i Temišvaru (Rumunija).

Projekat „Someone from Home – in the sense of belonging to Europe“ finansiran je u okviru programa Kreativna Evropa – Kultura – projekti saradnje u okviru kulturne baštine.

Cilj projekta je da se mlađa generacija upozna sa plesom kao kreativnim procesom i da im se pokaže kako mogu postati kreatori na tradicionalnim plesovima u kombinaciji sa savremenim plesnim materijalom.

“Ideja je da stvorimo novu verziju igranki iz protekle ere, igranki koje su bile mesta razmene i druženja”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je poseban fokus projekta na istoriji i tradicionalnoj kulturi Podunavskih Švaba (Donauschwaben), koji žive u Vojvodini.

Projekat su podržali i Ministarstvo kulture Srbije, Fondacija Novi Sad 2021 i Kulturna stanica Svilara.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!