Međunarodni onlajn koncert orkestara i horova iz četiri zemlje

Pod dirigentskom palicom italijanskog dirigenta Andree Solinasa, horovi i orkestri će izvesti Betovenovu Odu radosti, u čast 250 godina od rođenja ovog slavnog kompozitora

07. apr 2020

Hor i rokestar Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, zajedno sa orkestrima iz Italije i Turske i horovima iz Kine i Turske održaće 11. aprila zajednički online koncert #DistanTogether od svojih kuća, saopštilo je danas Srpsko narodno pozorište.

Koncert će biti održan pod dirigentskom palicom italijanskog dirigenta Andree Solinasa, a horovi i orkestri zajednički će izvesti Betovenovu Odu radosti, u čast 250 godina od rođenja ovog slavnog kompozitora.

„Niko od nas nije ovako nešto doživeo ranije. U ovom trenutku tišine, verujem da ponovo otkrivamo vrednost umetnosti, od literature do slikarstva i muzike. Sada koristimo tehnologiju u našu korist kako bi doprli do svih onih koji se osećaju sami i istovremeno pružimo podršku onima koji su radili za nas,” rekao je Andrea Solinas, a prenosi SNP.

Prema njegovim rečima, solidarnost među svim zemljama sveta mora biti sila koja nas pokreće da ponovo otkrijemo lepotu deljenja; #distanTogether mora biti naša glavna poruka, pravo značenje tog univerzalnog prijateljstva koje ujedinjuje sve izabrane za ovaj projektat i to na 250. godišnjicu kompozitora.

Kako se navodi u saopštenju, ovo je prvi međunarodni koncert koji će se upriličiti online. U njemu učestvuje oko 60 umetnika koji će nastupiti zajedno iz svojih domova, a publici će biti dostupan 11. aprila u 20.30 sati na jutjub kanalu Srpskog narodnog pozorišta. Isti link biće direktno emitovan u sve četiri države.

Srpsko narodno pozorište, nakon zatvaranja sala kao posledice pandemije, već je pronašlo način da ostane uz svoju publiku. Online izvođenje numera Bella ciao, u aranžmanu Konstantina Blagojevića i uz maestro Andreu Solinasa, neočeivano je obišla svet.

“Kolege, ali i obični ljudi širom sveta slali su nam poruke zahvalnosti i podrške. To nas je podstaklo da za Dan pozorišta odemo korak dalje i donesemo pozorište na kućnu adresu našim najstarijim sugrađanima. Mala akcija solidarnosti, mislili smo jasna samo ljudima oko nas. Ipak, prevarili smo se, i to je bila slika koja je obišla svet”, rekao je direktor opere SNP Aleksandar Stankov.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga