Međunarodna zajednica ostaje predana BiH: Otcjepljenje RS-a crvena linija

NATO-ov štab u Sarajevu kaže da ostaje predan napretku Bosne i Hercegovine u reformama, dok je Inzko uvjeren da se referendum o otcjepljenju neće dogoditi

18. feb 2020

NATO ostaje predan napretku Bosne i Hercegovine u reformama koje je odabrala, saopćeno je nakon što je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska danas pozvao na otcjepljenje tog entiteta.

„NATO-ov štab u Sarajevu pomaže reformi odbrambenih i sigurnosnih struktura u Bosni i Hercegovini. Ostajemo predani napretku Bosne i Hercegovine u reformama koje je odabrala“, navodi se u izjavi za Al Jazeeru iz NATO-ovog štaba.

Prema njihovom stavu, „institucije Bosne i Hercegovine trebaju se baviti pitanjima krize“.

Inzko: Neće biti referenduma

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko rekao je, povodom nove političke krize, da je uvjeren da se referendum o otcjepljenju neće dogoditi i da svakako ne bi imao zakonsku validnost.

„Mi ćemo insistirati da se Dejtonski ugovor poštuje. Dejtonom je zagarantovan suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, a tu je i Ustav Bosne i Hercegovine. Po Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo da se otcijepe“, kazao je Inzko za N1.

„Otcjepljenje bi bilo prekoračenje crvene linije, a međuentitetska linija nije nikakva granica nego linija kao što u Hrvatskoj imamo liniju među županijama, kao i pokrajine u Njemačkoj. Ali sve je to Bosna i Hercegovina, koja vuče svoj teritorijalni suverenitet i ne smijemo zaboraviti da je Bosna i Hercegovina primljena u Ujedinjene narode kao jedinstvena država 1992. godine, zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom. Sve su primljene istog dana u UN i to je oslonac i temelj za Bosnu i Hercegovinu. Unutrašnje granice su se mijenjale u Daytonu, ali samo unutrašnje.“

‘Druga atmosfera’

Kazao je da je svjestan da su neki građani razočarani jer „ne nastupa tvrđe“, prisjećajući se bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna.

„Tada je bila druga atmosfera, međunarodna zajednica je bila mnogo prisutnija. Kada su domaća rješenja dobra, ona su najbolja i najtrajnija. Dobijam puno pisama, posebno iz Unsko-sanskog kantona. Jedna gospođa mi se obratila i pita treba li da se odseli kod svog sina u Tirol. Rekao sam joj da situacija jeste nestabilna politički, ali je stabilna sigurnosno i da se ne seli kod sina.“

U toku je deseta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske posvećena odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojom se ono knjiži na taj entitet, proglasi neustavnim.

Tokom obraćanja na sjednici entitetskog parlamenta Dodik je, između ostalog, poručio: „Goodbye BiH, welcome RSExit!“

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga