Međunarodna grupa traži da Egipat oslobodi Mahmouda Husseina

Uprkos odluci suda da bude pušten na slobodu, novinar Al Jazeere vraćen je u zloglasni zatvor Tora, a protiv njega je pokrenuta nova istraga

06. juna 2019

Međunarodna grupa za medije zatražila je od Egipta da oslobodi sve zatvorene novinare i okonča „maltretiranje kritičkih medija“.

Međunarodni pres-institut (IPI) sa sjedištem u Beču, u srijedu je objavio saopćenje nakon što su egipatske vlasti vratile novinara Al Jazeere Mahmouda Husseina u zloglasni zatvor Tora u Egiptu iako je krajem maja sud naredio njegovo puštanje na slobodu.

Egipatski sud podržao je raniju odluku da se oslobodi Hussein, koji je u zatvoru proveo više od dvije godine.

Al Jazeera je tada optužila Egipat da je postao „država bezakonja koja ne poštuje novinare“, dok je Husseinova porodica objavila da je protiv njega pokrenuta nova istraga.

U izjavi je IPI od egipatskih vlasti zatražio da odmah pusti Husseina na slobodu, kao i druge novinare koje drže iza rešetaka, uključujući i Ismaila al-Sayeda Mohameda Omara Toufika, poznatog i pod imenom Ismail Alexandrani, koji je u zatvoru od novembra 2015.

Poziv na ‘prestanak maltretiranja’

IPI je također pozvao Egipat da „prestane s maltretiranjem“ više od 20 nezavisnih medija, među kojima je i Mada Masr, koji je vlada blokirala zbog navodnog „širenja laži i podrške terorizmu“.

Hussein, egipatski državljanin, koji radi za televiziju Al Jazeera Arabic iz Katara, uhapšen je 20. decembra 2016. po dolasku u Egipat, s namjerom da posjeti porodicu.

Otad je u zatvoru proveo gotovo 900 dana bez ikakve formalne optužnice.

Terete ga za „poticanje aktivnosti protiv državnih institucija i emitiranje lažnih vijesti s ciljem širenja haosa“, što su tvrdnje koje poriču i Hussein i Al Jazeera Media Network.

Pritvor, koji mu je produžavan nekoliko puta, predstavlja kršenje i egipatskog i međunarodnog prava, prema kojima su 24 mjeseca pritvora maksimalan period koji se nekome može izreći u periodu prije početka suđenja.

U februaru su Ujedinjeni narodi pozvali Egipat da okonča „proizvoljni pritvor“ za Husseina.

U Egiptu je ranije na duže periode pritvarano nekoliko novinara Al Jazeere, ali su svi pušteni na slobodu.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga