Medijski magnat osuđen u Rumuniji

Apelacioni sud u Bukureštu osudio je Dana Vojkuleskua jer je koristio svoj politički uticaj da bi Institut za istraživanje hrane kupio za 100.000 evra što je delić njegove procenjene vrednosti od 7,7 miliona evra

08. avg 2014

Rumunski sud osudio je jednog medijskog magnata na 10 godina zatvora zbog pranja novca i prevare pri privatizaciji jednog poljoprivrednog instituta.

Apelacioni sud u Bukureštu osudio je Dana Vojkuleskua jer je koristio svoj politički uticaj da bi Institut za istraživanje hrane kupio za 100.000 evra što je delić njegove procenjene vrednosti od 7,7 miliona evra.

Sud je, da bi se nadoknadila šteta, naredio plenidbu njegove imovine, televizijskih studija i zemljišta koje pripada njegovoj medijskoj grupi „Antena“. Pored toga, njegovoj porodici je naredjeno da plati 1,3 miliona evra restitucije.

Vojkulesku, 67-godišnji bivši poslanik, tvrdio je da je slučaj politički motivisan. On i njegova televizijska stanica su kritikovali predsednika Tumunije Trajana Baseskua, a Vojkulesku je kao poslanik pokrenuo i dva glasanja o smenjivanju predsednika 2007. i 2012, ali bez uspeha.

Bivši ministar telekomunikacija Sorin Pantis dobio je kaznu od sedam godina zatvora, dvojica drugih po osam godina zatvora, a trojica su kažnjena sa četiri do šest godina zatvora.

Pošto je Vojkulesku stariji od 60 godina, imaće pravo na oslobadjanje pošto izdrži jednu trećinu kazne.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga