Medijska udruženja: Uplitanje politike u istrage

"Način na koji se politički faktori u Srbiji mešaju u rad nadležnih organa i istrage ugrožava i sistem i bezbednost novinara"

25. juna 2018

Uplitanje političkih faktora u istražne postupke i rad nadležnih organa u slučajevima koji se tiču napada na novinare preteća su opasnost po bezbednost novinara, ocenili su danas predstavnici medijskih udruženja i asocijacija u Radnoj grupi za bezbednost novinara, navodeći kao primer istragu u vezi s nestankom novinara Stefana Cvetkovića.

Predstavnik Nezavisnog udruženja novinara (NUNS) Dragan Janjić rekao je da nema zamerki na rad nadležnih organa u slučaju nestanka Cvetkovića, već na to što su vodeći političari, pre okončanja istrage, izneli svoje verzije događaja, optužili i ocenili šta se zapravo desilo u tom slučaju.

„Način na koji se politički faktori u Srbiji mešaju u rad nadležnih organa i istrage ugrožava i sistem i bezbednost novinara. To nije dobro, jer mi možemo doći u situaciju da, ako iznosimo nešto što nije po volji vlasti, ona može mimo nadležnih organa da iznese optužbe onako kako se njoj sviđa“, rekao je Janjić.

Zamenik predstavnika Nezavisnog društva novinara Vojvodine u Radnoj grupi za bezebnost novinara advokat Veljko Milić objasnio je da samo tužilaštvo može da daje informacije o krivičnom postupku, a ne političari i policija.

„Tužilaštvo vodi istragu i političarima nema mesta u procesima krivičnog postupka, oni ne mogu biti portparoli ni tužilaštva ni policije“, rekao je Milić.

On je ukazao na to da je javnost ostala uskraćena za informacije o tome šta se dešavalo s novinarom Cvetkovićem od trenutka kada je pronađen.

„Političari su izneli u javnost da je novinar Cvetković pronađen i da će biti još dugo u rukama vlasti. Bilo ko može biti u rukama vlasti samo onoliko koliko zakon dozvoljava, a to je četiri sata za davanje iskaza“, kazao je Milić.

Predstavnik Asocijacije onlajn medija u Radnoj grupi Ilir Gaši pozvao je nadležne institucije da „iskorače“ i pokažu da se se postupak o nestanku novinara Cvetkovića vodi u njihovom okrilju.

„Smatramo da je reakcija novinarske i medijske zajednice kada je objavljena vest o nestanku Stefana Cevtkovića bila odgovarajuća i da se zajednica veoma brzo mobilisala, što pokazuje visok stepen solidarnosti i zabrinutosti za njegovu sudbinu i sudbinu drugih novinara u Srbiji“, rekao je Gaši.

On je novinare pozvao da obrate pažnju na odgovornost koju imaju i da o slučaju Cvetkovića izveštavaju bez senzacionalizma i bez iznošenja informacija koja mogu da ugroze nečiju bezbednost ili prava.

Stalna radna grupa za bezbednost novinara je na sastanku s predstavnicima tužilaštva i policije održanom prethodne nedelje pohvalila postupanje policije u satima neposredno posle nestanka Cvetkovića i izrazila očekivanje da će ubuduće Tužilaštvo informisati javnost o daljem procesu u vezi sa slučajem Stefana Cvetkovića.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga