Medijska udruženja: Skandalozna odluka Politike da objavi Martićev tekst

"Tekst u 'Politici' na mnogo načina ponavlja surovost i nemoralnost svog prethodnika iz 1999. godine"

21. maja 2017

Novinarska i medijska udruženja i organizacije saopštila su danas da su šokirani odlukom uredništva lista „Politika“ da objavi pismo bivšeg urednika „Politike ekspres“ Đorđa Martića „Ćuruvija, Račak i Gordić“.

„Politika“ je u petak objavila pismo Đorđa Martića, koji je 6. aprila 1999, pet dana pre ubistva novinara Slavka Ćuruvije, objavio tekst-poternicu za glavnim urednikom Dnevnog telegrafa i Evropljanina „Ćuruvija dočekao bombe“ Miroslava Markovića, koji je iste večeri pročitan i u Dnevniku RTS-a.

Tekst, koji je lažno predstavio Ćuruviju kao jednog od onih koju su prizivali bombardovanje SR Jugoslavije, završava se zloslutnim rečima: „A ako su se nadali da će njihova izdaja biti zaboravljena, uzalud su se nadali“.

„Prekjučerašnji tekst u ‘Politici’ na mnogo načina ponavlja surovost i nemoralnost svog prethodnika iz 1999. godine“, navodi se u saopštenju Fondacije „Slavko Ćuruvija“, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacija medija i Asocijacije onlajn medija.

U saopštenju se dodaje da se Martić i sada, 18 godina kasnije, ruga ubijenom novinaru, cinično tvrdeći kako je on „svojom saglasnošću da se tekst objavi“ – „praktično pozvao Ćuruviju da sve to demantuje i da mu se lepo, kako i dolikuje – izvinimo“. Ćuruvija je, kaže Martić, odbio da demantuje, tako da – „pametnom dovoljno“.

„Nastavljajući u tonu oslobođenom bilo kakvog stida, on kaže i: ‘uvek (bih) pustio tekst protiv bombardovanja svoje zemlje. I tu mi je savest mirna'“, prenela su novinarska i medijska udruženja i organizacije.

Dodaje se i da Martić tvrdi i kako je Ćuruvija (a ne Zoran Đinđić) u to vreme bio vodeći kritičar režima Slobodana Miloševićeva, kao i da je Ćuruvija ugrožavao Đinđićevo liderstvo, dok za Miloševićev režim nije bio opasan, insinuirajući da iza ubistva stoji upravo – Zoran Đinđić.

„Sa dubokim žaljenjem konstatujemo da, dajući prostor somnabulnim Martićevim konstrukcijama, ‘Politika’ ni na koji način nije doprinela informisanju javnosti, već upravo suprotno – njegovoj besramnoj kontaminaciji i vređanju uspomene na ubijenog novinara.“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga