Medijska strategija: izazov za profesiju i društvo

Novinarska i medijska udruženja prezentovaće zajedničke stavove o medijske strategiji, a žele da čuju i mišljenje drugih zainteresovanih, pre svega predstavnika profesije i civilnog društva

16. dec 2010

Rasprava „Medijska strategija: izazov za profesiju i društvo“ biće održana u petak, 17. decembra, sa početkom u 11 časova, u Medija centru Vojvodine NDNV-a, Zmaj Jovina 3/I, Novi Sad.

Pet novinarskih i medijskih asocijacija pokreću raspravu o medijskoj strategiji, u toku koje će biti organizovano deset okruglih stolova u deset gradova Srbije. Medijska strategija je dokument na koji se već dugo čeka, a koji je od izuzetnog značaja ne samo za medije i novinare, već i za građane, celokupnu javnost i sve organizacije i institucije koje participiraju u javnom životu.

U ovoj raspravi, na kojoj će novinarska i medijska udruženja prezentovati zajedničke stavove o onome što smatraju da je neophodno da se nađe u samom dokumentu, oni žele da čuju i mišljenje drugih zainteresovanih, pre svega predstavnika profesije i civilnog društva.

Cilj nam je da u raspravu uključimo što više novinara i drugih medijskih radnika, da iniciramo medijske poslenike da prepoznaju i iskažu svoje interese i stavove o dokumentu koji je u izradi, a koji će u narednih pet, ali i više godina, odrediti njihovu sudbinu. Ali, želimo da uključimo i što veći broj predstavnika civilnog društva, instiucija i organizacija, ali i celokupne javnosti.

Podsećamo vas da su pet novinarskih i medijskih udruženja tokom stručne rasprave, koja je trajala tokom septembra i oktobra ove godine, nastupali zajedno, međusobno koordinarajući aktivnosti i usaglašavajući stavove, s ciljem da svojim radom, znanjem i angažovanjem doprinesu da strategija uvaži i unapredi realno stanje u medijima u Srbiji. Takođe, želja nam je da se uspostavi jasan evropski okvir medijske scene i precizna pravila po kojima će funkcionisati medijsko tržište, kao i da se usavrše medijski zakoni. Insistiramo da se država napokon povuče iz medijske sfere kao vlasnik i osnivač medija, odnosno da se obezbede mehanizmi koji će onemogućivati uticaj države i državnih organa i institucija na medije.

Okrugli sto je prvi u seriji okruglih stolova novinarskih i medijskih asocijacija, a realizuje se u okviru projekta „Kampanja za medijsku strategiju: Zajednički stavovi pet novinarskih i medijskih udruženja”, koji je podržan od strane Fonda za otvoreno društvo – Srbija.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga