Medijska reforma ključni prioritet

Primena Medijske strategije, posebno njenih delova o transparentnosti vlasništva i finansiranju medija, sada je ključni prioritet, više nego ikada

21. jul 2013

Primena Medijske strategije, posebno njenih delova o transparentnosti vlasništva i finansiranju medija, sada je ključni prioritet, više nego ikada, imajući u vidu odluku Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom, saopštio je Generalni direktorat Evropske komisije za proširenje.

U pismu koje je šef Odeljenja za Srbiju Mirijam Feran, po nalogu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, uputila novinskim agencijama FoNet i Beta, napominje se da je u toj oblasti „neophodan opipljiv napredak“.

„Već prvi rokovi, predviđeni Medijskom strategijom, nisu ispunjeni, konkretno mart 2013. godine, za usvajanje propisa koji bi regulisali status državne novinske agencije Tanjug i drugih medija koji su u vlasništvu države i koje država finansira“, ukazuje u pismu Feran.

Ona dodaje da mora biti „potpuno obezbeđena“ usklađenost državnog finansiranja medija na različitim nivoima sa pravilima o državnoj pomoći, uključujući tu i finansiranje kroz reklamne kampanje iz javnih izvora.

Generalni direktorat Evropske komisije za proširenje odgovorio je tako na dopis privatnih agencija FoNet i Beta upućen krajem juna, u kojem je upozoreno na kašnjenje medijske reforme, koju je podržala EU i čiji je važan deo izlazak države iz vlasništva u medijima i prestanak budžetskog finansiranja medija.

U odgovoru beogradskim novinskim agencijama Feran se poziva na stav komesara Filea da je „političko uplitanje u medijske slobode“ jedno od ključnih pitanja sa kojim će se zemlje kandidati sresti u postupku pridruživanja EU.

„To se najpre odnosi na transparentnost vlasništva i finansiranje medija. Ovaj aspekt je ključna odrednica u Medijskoj strategiji, čija primena i dalje ostaje najvažnija“, navodi Feran.

Feran u pismu dodaje da je od ministra kulture i medija Srbije nedavno zatraženo da zvanično konsultuje Evropsku komisiju o nacrtima zakona o javnom informisanju i elektronskim medijima, kako bi se izbegla bilo kakva nesaglasnost sa zakonodavstvom EU, posebno u oblasti audio-vizuelnih medijskih servisa i prekogranične televiziije.

„Evropska komisija će nastaviti da podržava Srbiju u obezbeđivanju primene Medijske strategije i jačanju poštovanja slobode izražavanja i slobode medija“, ističe u pismu Feran.

Sloboda izražavanja i sloboda medija su među najvažnijim izazovima za zemlje koje pretenduju na članstvo u EU, navela je Feran i podsetila da su te slobode ujedno deo kriterijuma iz Kopenhagena koje zemlje kandidati moraju da ispune.

Novinske agencije FoNet i Beta ukazale su pre mesec dana Evropskoj komisiji da državni intervencionizam u medijskoj sferi ugrožava slobodnu konkurenciju i poslovanje medija u Srbiji, kao i da medijska reforma kasni, čime država nastoji da produži budžetsko finansiranje medija, odlažući tranziciju ka njihovom projektnom finansiranju, kroz javne konkurse i izlazak iz vlasništva u medijima.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga