Medijska pismenost glavni akter za jačanje medijskog pluralizma i kvalitetnog sadržaja

"Svi medijski akteri u Srbiji imaju odgovornost da promovišu medijsku pismenost"

20. dec 2018

U vremenu kada postoje veliki broj informacija, lažnih vesti, govor mržnje i pad profesionalnosti u novinarstvu, potrebno je definisati ulogu regulatornih tela za elektronske medije u promociji medijske pismenosti, zaključeno je na današnjem predstavljanju studije „Regulatorna tela za elektronske medije i medijska pismenost: Komparativna analiza najboljih evropskih praksi“.

Studija je izrađena u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija u Jugoistočnoj Evropi (JUFREX)“ i u njoj se ukazuje da je medijska pismenost jedan od glavnih alata za jačanje medijskog pluralizma i kvalitet medijskog sadržaja.

Svi medijski akteri u Srbiji imaju odgovornost da promovišu medijsku pismenost kako bi omogućili razumevanje i kritičko analiziranje sadržaja koje nude tradicionalni i digitalni mediji. Posebno deca imaju pravo na sigurno i podsticajno medijsko okruženje“, rekao je šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper, a navodi se u saopštenju SE.

Ambasador Finske u Beogradu Perti Ikonen, kazao je da je visok nivo medijske pismenosti građana ono što medije u njegoj zemlji primorava da se pridržavaju visokih profesionalnih standarda.

Dodao je i da se medijsko obrazovanje u Finskoj sprovodi svuda gde ima dece i omladine, ne samo u vrtićima i školama, već i u bibliotekama, igraonicama, omladinskim centrima, čak i u virtuelnim zajednicama i digitalnim igrama.

Studija prikazuje nekoliko primera najboljih evropskih praksi i načina angažovanja regulatornih tela i svih drugih relevantnih aktera na povećanju medijske pismenosti, uz poseban osvrt na finski model u ovoj oblasti.

Jedna od preporuka predstavljene studije se odnosi na pripremu nacionalne strategije za razvoj i jačanje medijske pismenosti građana, koja bi doprinela demokratizaciji društva i razvijanju kritičkog diskursa, stoji u saopštenju SE.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga