Medijska koalicija: Vlada Srbije i dalje ćuti o zahtevima za medijskim slobodama

"Akutni problem naše medijske scene svakodnevno se, na zastrašujući način, usložnjavaju"

11. mar 2019

Medijska koalicija saopštila je danas da su zahtevi koje je uputila predstavnicima izvršne vlasti tokom procesa pregovora Tima za dijalog i Koordinacionog tela još uvek aktuelni i zatražila da Vlada Srbije što pre izvesti javnost o tome šta je preduzela povodom tih zahteva koji se tiču poboljšanja stanja medijskih sloboda.

„Smatramo da je ćutanje vlasti o tome potpuno neprihvatljivo i krajnje nedogovorno“, navodi se u saopštenju Medijske koalicije i dodaje da iako su pre dva meseca suspendovali dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela, očekuju da vlast radi na rešavanju zahteva.

Koalicija je navela da to očekuje s obzirom na to da premijerka Srbije Ana Brnabić neprestano obećava da Vlada želi da zajedno sa asocijacijama i međunarodnim organizacijama radi na pronalaženju rešenja za akutne probleme medijske scene.

„Novinarska i medijska udruženja su aktivno radili u proteklom periodu na izradi nacrta Medijske strategije, ali skrećemo pažnju javnosti da će ovaj dokument – ako bude u konačnoj verziji prihvatljiv za stručnu javnost, i ako uopšte bude implementiran – eventualne pozitivne rezultate imati tek za godinu-dve, a da se brojni, akutni problem naše medijske scene svakodnevno, na zastrašujući način, usložnjavaju„, upozorila je Medijska koalicija.

Dodaje se i da očekuju od međunarodnih organizacija da ulože potreban trud kako bi ohrabrili vlast da ispuni njihove zahteve.

Novinarska i medijska udruženja dostavili su 16. avgusta 2018. Koordinacionom telu 13 zahteva za poboljšanje stanja u sferi medija i medijskih sloboda, ali nisu dobili adekvatne odgovore.

„Na molbu Koordinacionog tela, odlučili smo da 22. oktobra dodatno specifikujemo zahteve i izdvojimo najprioritetnije, pri čemu smo odlučili da ih vremenski oročimo do kraja 2018. godine, istovremeno vodeći računa o tome da oni budu ostvarljivi i realistični. Na žalost, niti jedan od naših oročenih zahteva nije realizovan u datom roku“, navodi se u saopštenju.

Saopštenje Medijske koalicije potpisali su Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga