Medijska koalicija: U političkim pritiscima na Južne vesti zloupotrebljene institucije

"Južne vesti već duže izložene raznim vrstama pritisaka političkih moćnika"

21. dec 2018

Medijska koalicija upozorila je danas da saslušavanje novinara Južnih vesti Stefana Markovića u niškoj policiji predstavlja još jedan u nizu političkih pritisaka na ovaj portal, a koje karakteriše i zloupotreba institucija.

„Ne postoji niti jedan zakonski razlog zbog kojeg bi Marković trebalo da bude saslušan na osnovu prijave portparolke Opštine Medijana Dušanke Kitanović“, ukazuje Koalicija u saopštenju za javnost.

U saopštenju se navodi da je Dušanka Kitanović podnela prijavu zbog toga što navodno ovaj novinar poseduje njene lične podatke, te da je policija saslušanje obavila po nalogu tužioca OJT u Nišu, kadaje više puta tokom razgovora sa Markovićem insistirala na tome da novinar otkrije izvore koji su mu dostavljali informacije o spornom zapošljavanju Kitanovićeve.

Medijska koalicija podseća da je jedan od temelja medijskih sloboda – zaštita novinarskog izvora i da, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, novinar „nije dužan da otkrije izvor informacije, osim podataka koji se odnose na krivično delo, odnosno učinioca krivičnog dela za koje je kao kazna propisan zatvor u trajanju od najmanje pet godina“, i to samo „ako se podaci za to krivično delo ne mogu pribaviti na drugi način“.

Da prostora za rad policije i tužilaštva po ovoj prijavi Kitanovićeve nema, potvrdio je i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je naglasio da „policija nema šta da traži u konkretnoj situacji zbog zakonske garancije tajnosti novinarskog izvora“. Takođe, kako je rekao, „čak i povodom sumnje da je novinar počinio krivično delo neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka“, ono se goni „po privatnoj tužbi, pa policija ni tu nema šta da traži“.

U saopštenju se napominje da su Južne vesti već duže izložene raznim vrstama pritisaka političkih moćnika, između ostalog, i političkom instrumentalizacijom Poreske uprave.

Medijska koalicija apelovala je na novinare da u sličnim situacijama ne odaju svoje izvore kao što to nije učinio ni novinar Stefan Marković.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga