Medijska koalicija: Štrajk glađu direktorice TV Kanal 9 posledica političkog pritiska na nerežimske medije

"Obračun sa onima koji se usuđuju da pitaju"

16. apr 2019

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja pozvala je danas nadležne državne organe da pod hitno reše nagomilane probleme TV Kanal 9 iz Novog Sada, koji su, kako ocenjuju, prouzrokovani upravo nečinjenjem nadležnih državnih i pravosudnih organa, a kako bi vlasnica i direktorka te televizije Maja Pavlović prekinula štrajk glađu.

“Upozoravamo da je primer TV Kanal 9 ilustrativan za sve lokalne medije u Srbiji, jer je očigledno da se protiv svih onih profesionalnih medija koji izveštavaju u javnom interesu preduzimaju najrazličitije mere kako bi bili ugušeni”, navodi su u saopštenju Medijske koalcije.

Dodaje se da su predstavnici medijskih i novinarskih udruženja juče popodne bili u poseti Maji Pavlović, koja štrajkuje glađu u prostorijama TV Kanal 9 po drugi put za proteklih 11 meseci, jer, “uprkos uveravanjima, država ni na koji način nije ni počela da rešava ono što joj je obećala kako bi se rešili problemi te televizije, a koje je nagomilala upravo država svojim nečinjenjem ili pogrešnim činjenjem, kao i pravosudni organi sa otezanjem u donošenju presuda”.

Napominje se i da je Maja Pavlović predstavnicima udruženja kazala da je borba koju vodi ta lokalna televizija iz Novog Sada “pravna”, te da pokušavaju sudskim putem da dođu do odgovora, ali da u tome nemaju uspeha jer “država ne želi da poštuje zakone koje je sama donela”.

“Da li je normalno da posle pet godina ne možemo da dobijemo presudu u Upravnom sudu, da li je normalno da moja inicijativa o ustavnosti i ustavnoj žalbi povodom taksi SOKOJ-a i OFPS-a stoji tri godine na Ustavnom sudu i da ja ne mogu da dobijem odgovor? Ja samo tražim da država počne da se ponaša u skladu sa zakonima koje je donela. Prošle godine ja sam se jako trudila da izostavim politiku i da to svedem isključivo na oblast prava i ekonomije, a sada zaista nemam drugi odgovor nego da je ovo zaista obračun sa onima koji se usuđuju da pitaju i da u u svom programu emituju i mišljenja onih koji nisu u vlasti ili da prate građanske proteste koji jedino mi pratimo od svih televizija u Novom Sadu”, istakla je Maja Pavlović i pozvala predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da podrži njen štrajk, kao način borbe za pravnu državu.

Ona je dodala da je preduslov da prekine sa štrajkom glađu da TV Kanal 9 konačno dobije presude koje čeka toliko dugo. Pozvala je i sve kolege koji smatraju da dele probleme koje ona ima da joj se pridruže u štrajku glađu. “Mislim da ne treba ćutati”, poručila je Maja Pavlović.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je kolege da istraže izrečene sumnje da televizije bliske Srpskoj naprednoj stranci uopšte ne moraju da plaćaju naknade ni OFPS-u ni SOKOJ-u, jer ih te organizacije ne tuže. Takođe, i indicije i da televizije bliske vlastima ne moraju da plaćaju ni zakupe više stotina kvadratnih metara poslovnih prostora koje koriste, na najelitinijim lokacijama, a koje su u vlasništvu države.

Koaliciju medijskih i novinarskih udruženja čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres, Asocijacija onlajn medija i Asocijacija medija.

Udruženja su uputila i poziv na solidarnost sa kolegama sa TV Kanal 9, kao i da uplatom sredstava pomognu da račun TV Kanal 9 bude odblokiran:

Banka Intesa: d.o.o. Kanal 9, Novi Sad 160-170280-38
Poštanska štedionica: d.o.o. Kanal 9, Novi Sad 200-2639250101934-81

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga