Medijska koalicija: Stara Pazova i Kula krše Zakon

...u postupku konkursnog sufinansiranja medija

04. mar 2016

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja upozorila je danas javnost da su opštine Stara Pazova i Kula u postupku konkursnog sufinansiranja medija u tim lokalnim samoupravama prekršile Zakon o javnom informisanju i medijima i Pravilnik o sufinansiranju projekata, iako ovi procesi nisu dovedeni do kraja ni u jednoj od ovih lokalnih samouprava.

Kako se navodi, Stara Pazova je 11. februara objavila konkurs koji je kroz niz nepravilnosti ukazivao na moguću diskriminaciju medija i medijskih sadržaja, koncipiran tako da, prema proceni Koalicije, njegove odredbe i uslove može da ispuni samo jedan medij.

„Koalicija je 16. februara uputila dopis ovoj lokalnoj samoupravi sa molbom da ispravi nepravilnosti i uskladi konkurs sa Zakonom i Pravilnikom, ali se lokalna samouprava oglušila o našu molbu“, piše u saopštenju i dodaje da zbog toga Koalicija nije predložila svoje kandidate za učešće u komisiji, ali je nastavila da prati proces.

Kršenje zakona Koalicija je zabeležila i u opštini Kula, kojoj su upućeni predlozi za članove nezavisne stručne komisije, ali niti jedan od tih predloga nije prihvaćen.

„Predsednik opštine Kula Dragan Trifunović imenovao je u komisiju zaposlenog u Opštinskoj upravi, što je suprotno zakonu. Nejasno je na osnovu kojih kriterijuma su odabrana i preostala dva člana komisije, novinar Mihajlo Zazuljak i pesnik Zoran M. Mandić, niti ko ih je predložio, a ime ovog potonjeg se pojavljivalo i ranije, u nekim drugim ‘stručnim komisijama’ na konkursima koji nisu bili usklađeni sa zakonom“, piše u saopštenju.

Koalicija će o kršenju zakona u Staroj Pazovi i Kuli obavestiti Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao i druge nadležne organe i institucije.

Koaliciju čine Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Lokal Pres, a ove organizacije od početka primene nove medijske legislative prate zakonitost sprovođenja konkursa.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga