- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Medijska koalicija: Šokantna izjava predsednika opštine Bečej

Medijska koalicija danas je oštro protestovala zbog najave predsednika opštine Bečej Vuka Radojevića da će ova lokalna samouprava najverovatnije osnovati „sopstvene medije“.

Ova najava je u potpunoj suprotnosti sa važećom Medijskom strategijom, koju je Vlada Srbije usvojila prošlog septembra, kao i najavama Ministarstva kulture i informisanja da će se država ubrzano povući iz vlasništva nad medijima, navodi se u saopštenju Medijske koalicije.

Novinarska udruženja i medijske asocijacije su podsetili da Medijska strategija predviđa da osnivač javnih glasila ne može biti ni neposredno ni posredno država, teritorijalna autonomija, lokalna samouprava, kao ni ustanova, preduzeće i drugo pravno lice koje je u celini ili delimično u državnoj svojini ili koje se u celini ili pretežnim delom finansira iz javnih prihoda.

„Nadamo se da izjava predsednika bečejske opštine ukazuje na njegovu neinformisanost i nekompetentnost, odnosno da nije najava nove medijske politike u lokalnim samoupravama“, piše u saopštenju.

Dodaje se da lokalni mediji koji funkcionišu kao javna preduzeća ne samo da predstavljaju nelojalnu konkurenciju, nego svojim povlašćenim položajem ugrožavaju medijske slobode i opstanak drugih medija na lokalnom tržištu.

Medijsku koaliciju čine Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno drustvo novinara Vojvodine i Lokal pres.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!