Medijska koalicija: Poslanici SNS-a nastavljaju sa napadima na medije i novinare

"Doveden u pitanje smisao daljih pregovora novinarskih i medijskih udruženja sa predstavnicima vlasti i saradnje na izradi Medijske strategije"

07. nov 2018

Medijska koalicija najoštrije je danas osudila napade poslanika Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije na dnevni list Danas, upozorivši da oni predstavljaju još jedan udar na medijske slobode i namerno ugrožavanje bezbednosti novinara ovog lista.

Koalicija je u saopštenju poručila i da takvi napadi ozbiljno dovode u pitanje smisao daljih pregovora novinarskih i medijskih udruženja sa predstavnicima vlasti i saradnje na izradi Medijske strategije

„Na žalost, praksa da poslanici vladajuće stranke prozivaju medije i novinare i crtaju im metu na čelu, nastavlja se i pored uveravanja predstavnika vlasti da želi, u saradnji sa novinarskim i medijskim asocijacijama, da radi na poboljšanju medijske scene Srbije i povećanju sigurnosti novinara i drugih medijskih radnika“, navela je Medijska koalicija.

U saopštenju se podseća da je prvi i najvažniji zahtev novinarskih i medijskih udruženja koja pregovaraju sa Koordinacionom grupom Vlade Srbije za saradnju sa medijima – da predstavnici vlasti odmah prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare, medije, novinarska i medijska udruženja, i ugrožavaju njihovu bezbednost.

„Takođe smo tražili da političari sa pozicije moći odmah prestanu da proglašavaju medije i novinare za neprijatelje društva, ‘strane agente’ i ‘izdajnike“, napominje Medijska kolacija.

Dodaje se da je šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović juče optužio dnevni list Danas, uz napomenu da je to jedan od odista retkih medija u Srbiji koji nije pod kontrolom vlasti, da vodi „harangu protiv SNS i nedužnih ljudi“, koja je „nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera“. Takođe, i da je je njegov zamenik Vladimir Orlić konstatovao da su „list Danasoid“ i novinari tog lista „sramota za srpsko novinarstvo“.

„Ove izjave su apsurdne jer je Danas jedan od nekoliko listova u Srbiji koji su privrženi Kodeksu novinara, o čemu svedoče kredibilna istraživanja. Osim toga, ovakvi incidenti ozbiljno dovode u pitanje smisao daljih pregovora novinarskih i medijskih udruženja sa predstavnicima vlasti i saradnje na izradi Medijske strategije o čemu će potpisnici ovog saopštenja obavestiti OEBS, Evropsku komisiju, Savet Evrope i druge međunarodne organizacije“, poručila je Koalcija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga