Medijska koalicija osudila hajku na Dragana Nikolića, reportera HRT-a

“Ovakvim neprimerenim reagovanjem na objektivno izveštavanje i prebrojavanjem krvnih zrnaca vraćamo se u devedesete godine"

25. dec 2018

Medijska koalicija danas je oštro osudila prozivke i medijski progon kojem je izložen Dragan Nikolić, reporter hrvatskog javnog medijskog servisa HRT, zbog izveštavanja sa protesta „Jedan od pet miliona“ održanog protekle subote u Beogradu.

“Ovakvim neprimerenim reagovanjem na objektivno izveštavanje i prebrojavanjem krvnih zrnaca vraćamo se u devedesete godine kada su, osim domaćih nezavisnih novinara i drugih slobodnih ljudi koji se nisu libili da se ne slože sa vlastima, na meti bili i strani novinari koji su zbog posla koji su radili nazivani janjičarima, mudžahedinima, ustašama, plaćenicima i srbomrziteljima a neki od njih čak i proterivani iz Srbije”, piše u saopštenju za javnost Medijske koalicije.

Apelovali su na sve medije da prestanu sa praksom prozivanja novinara koji ne dele njihovo “neprofesionalno opredeljenje” i na političare da se obuzdaju od pravljenja ambijenta u kom su takvi ispadi provladinih medija dobrodošli.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocenio je ranije da mu je “posebno zanimljiv” način na koji je sa tog skupa izveštavao HRT:

„HRT-u je bilo važno da kaže da izveštava iz grotla građanskih protesta, samo što nisu pozvali na rušenje vlasti u Srbiji. Takav način izveštavanja je sve samo ne profesionalan… Sada, kad se setite da je na HRT promovisana knjiga Radni logor Jasenovac, onda je sve jasno“, kazao je Stefanović.

Prorežimski tabloid Informer je pod bombastičnim naslovom “Duša prodana: pokatoličeni Srbin euforično izveštavao za HRT sa Đilasovih protesta u Beogradu i najavio početak revolucije“.

“Ovaj srbomrzac srpske krvi se i inače ističe antisrpskim stavovima, što mu je omogućilo da napravi ‘ozbiljnu’ medijsku karijeru i od običnog sportskog novinara postane politički izveštač. Kvalifikacije za to mu nisu bile neophodne. Dovoljno je bilo što mrzi svoj narod”, napisao je Informer.

Reporter HRT-a Dragan Nikolić je sa ulica Beograda javio da je na protestu bilo oko 40.000 učesnika.

On je podsetio da je povod za proteste napad na čelnika Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu, ali i zahtev za otkrivanje imena nalogodavca ubistva jednog od vođa kosovskih Srba Olivera Ivanovića, kao i ko napada novinare.

Rekao je još da se protestuje i zbog loše ekonomske situacije, ali i zbog medijskog mraka i izvestio je da su svi mediji pod kontrolom režima osim „jednog dnevnog lista, jednog nedeljnika, jedne komercijalne televizije i internet prostora koji se ne može kontrolisati”.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija onlajn medija, Asocijacija Lokal pres.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga