Medijska koalicija: Odluka Vrhovnog kasacionog suda veoma zabrinjavajuća

"Poruka nižim sudovima da ne treba raditi u skladu sa zakonima"

09. nov 2018

Medijska koalicija saopštila je danas da je odluka Vrhovnog kasacionog suda da ukine oslobađajuću presudu nedeljniku NIN po tužbi ministra policije Nebojše Stefanovića „veoma zabrinjavajuća“ i da je donesena pod političkim pritiskom.

„Ukidanjem jedne od retkih hrabrih, dobro argumentovanih i na pravu zasnovanih presuda protiv nezavisnih medija a po tužbi predstavnika vlasti, koju je doneo Apelacioni sud u Beogradu – VKS je poslao poruku nižim sudovima da ne treba raditi u skladu sa zakonima ove zemlje i praksom Evropskog suda za ljudska prava već u skladu sa interesima vlasti“, ocenjuje se u saopštenju Koalicije.

Medijska koalicija navodi da se ipak nada da će, u ponovljenom postupku, Apelacioni sud u Beogradu ostati dosledan pravilnom tumačenju prakse Evropskog suda za ljudska prava „koja nedvosmisleno govori o tome da su granice slobode izražavanja mnogo šire u odnosu na političare i nosioce javnih funkcija„.

Podsećaju takođe da i Zakon o javnom informisanju i medijima navodi da je ““izabran, postavljen, odnosno imenovan nosilac javne i političke funkcije dužan da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja”.

„Takođe ukazujemo na to da je tema kojom se bavio nedeljnik NIN u tekstu koji je predmet tužbe (tekst ‘Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale’, objavljen u junu 2016. godine) od prvorazrednog javnog interesa, jer se radi o opasnom događaju (rušenje u Savamali) u kojem su suspendovana ljudska i druga prava građana„, dodaje se u saopštenju.

Koalicija napominje i da je jedan od zahteva koje su novinarska i medijska udruženja postavili Koordinacionoj grupi Vlade Srbije za saradnju sa medijima da se hitno obustave sudske kampanje protiv medija sa nezavisnom uređivačkom politikom koje imaju za cilj gušenje slobode medija.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga