Medijska koalicija: Nova tužba funkcionera SNS-a protiv portala Pančevo Si Ti je klasičan politički pritisak

"Satire, humoreske i karikature kažnjive samo u totalitarnim društvima"

08. nov 2018

Medijska koalicija saopštila je danas da nova tužba visokog funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) Branka Malovića protiv novinara pančevačkog portala Pančevo Si Ti Nenada Živkovića predstavlja klasičan politički pritisak na medijske slobode i kritičko mišljenje.

Malović je podneo tužbu Osnovnom sudu radi „naknade nematerijalne štete“ i „ublažavanja duševnih boli“ koje je navodno pretrpeo zbog Živkovićevog teksta „Kakve kazne čekaju naprednjake kad prođe nji’ovo (izvodi iz buduće istorije)” i tražio naknadu od 500.000 dinara.

„Ova tužba predstavlja kuriozitet zbog toga što je u pitanju satirični tekst, a poznato je da su satire, humoreske i karikature kažnjive samo u totalitarnim društvima. Naime, one predstavljaju formu umetničkog izražavanja, pa ovde pored prava na slobodu izražavanja autor ostvaruje i pravo na slobodu umetničkog stvaralaštva, koja je takođe zajemčena Ustavom“, navodi se u saopštenju Koalicije.

U saopštenju se napominje da je Malović, koji je koordinator SNS-a za Južnobanatski i Podunavski okrug i potpredsednik Izvršnog odbora te stranke, nedavno takođe tužio Živkovića i tražio isto 500.000 dinara na ime „naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda“. Predmet te tužbe je tekst “Partijska država + provereni kadar = naprednjačko vladanje”.

Dodaje se i da je Malović istovremeno tužio za uvredu i kolumnistkinju lista Danas Draganu Rakić potražujući takođe 500.000 dinara na ime naknade štete za ublažavanje duševnih boli. On je tu tužbu podneo zbog kolumne „Šta premijerka radi sa šefom SNS jurišnika“, koju je Danas objavio 25. septembra.

Medijska koalicija podseća da mediji koji nisu pod kontrolom vlasti rade u veoma teškim uslovima, sa izuzetno skromnim sredstvima, ukazujući da ovakve tužbe predstavljaju njihovo finansijsko iscrpljivanje nezavisno od konačne presude.

Takođe, navode i da je jedan od najvažnijih zahteva koji su novinarska i medijska udruženja uputila Koordinacionoj grupi Vlade Srbije za saradnju sa medijima – da se hitno zaustave sudske kampanje koje se vode protiv medija sa nezavisnom uređivačkom politikom i njihovih novinara.

„Iako Malović nije formalno javni funkcioner, on je političar i čovek od čijih odluka zavisi sudbina građana, pa bi po praksi Evropskog suda za ljudska prava morao da trpi viši nivo javne kritike, a sloboda izražavanja mnogo je šira u odnosu na nosioce političkih funkcija“, napominje se u saopštenju.

Medijska koalcija navela je da će o ovoj sudskoj kampanji obavestiti relevantne međunarodne organizacije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga