Medijska koalicija: Neprihvatljivo odlaganje usvajanja pravilnika o sufinansiranju medijskih sadržaja

"Ozbiljan udarac medijima, pogotovo lokalnim i regionalnim"

12. mar 2019

Medijska koalicija zatražila je danas od Vlade Srbije i drugih nadležnih tela da odmah obaveste stručnu, ali i celokupnu javnost o tome šta se dešava sa novim pravilnikom za sufinansiranju javnog interesa u sferi javnog informisanja.

U saopštenju se upozorava da je zbog neprihvatljivog odlaganja da se usvoji ovaj podzakonski akt, zaustavljeno raspisivanje konkursa za medijske sadržaje, te ocenjuje da to predstavlja ozbiljan udarac medijima, pogotovo lokalnim i regionalnim.

“Podsećamo na to da se među oročenim zahtevima koje je Tim za dijalog uputio Koordinacionom telu Vlade Srbije za saradnju sa medijima nalazi i zahtev da se do 31. decembra 2018. godine, a u skladu sa preporukama novinarskih i medijskih udruženja, izradi i usvoji novi pravilnik o sufinansiranju javnog interesa u sferi javnog informisanja”, navela je Koalicija.

Podseća se i da su novinarska i medijska udruženja preporuke za izmenu dokumenta dostavila Ministarstvu kulture i informisanja, sa ciljem unapređenja ovog procesa u skladu sa važećim zakonima i smanjenjem mogućnosti brojnih zloupotreba koje ovaj proces prati u proteklom periodu.

“Prema našim informacija, novi pravilnik se nalazi bezmalo dva meseca na mišljenju kod Republičkog odbora za zakonodavstvo, koji predstavlja organ Vlade Srbije” dodaje se u saopštenju.

Medijska koalicija poručila je i da će se o tekstu pravilnika, odnosno o tome u kojoj meri su usvojene njihove preporuke, izjasniti kada dokument bude usvojen i objavljen.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Poslovno udruženje Lokal pres i Asocijacija onlajn medija (AOM).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga