Medijska koalicija: Ministarstvo kulture da objavi koje su organizacije predložile članove komisija

"Većinskim delom nisu sastavljene od predstavnika reprezentativnih novinarskih medijskih udruženja"

30. apr 2018

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja i Asocijacija medija zatražile su od Ministarstva kulture i informisanja da uz danas objavljena imena članova komisija za sufinansiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa, saopšte i organizacije i asocijacije koje su ih predložile za članove.

Koalicija je pozvala nadležno ministarstvo da objavi predloge svih kandidata koji su mu u propisanom roku dostavljeni za izbor članova komisija kao i njihove biografije, navodeći da će samo na taj način javnost moći da ima potpun uvid koji kandidati su predloženi, a koji izabarani u komisije za sufinasiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa.

Ranije su Koalicija novinarskih i medijskih udruženja i Asocijacija medija upozorile da komisije većinskim delom nisu sastavljene od predstavnika reprezentativnih novinarskih medijskih udruženja, već od „predstavnika udruženja i koalicija koja ni postojeće zakonske odredbe ne poznaju dobro“.

„U postojećem sastavu komisija najveća i najreprezentativnija novinarska udruženja UNS i NUNS imaju po dva člana, dok lokalno udruženje Društvo novinara Niša i PROUNS imaju ukupno sedam članova. Članica koalicije Lokal Pres ima dva, Asocijacija Medija, ANEM i NDNV imaju po jednog člana“, navela je medijska koalicija.

Dodaje se da pored imena 14 članova komisija stoji da su nezavisni medijski eksperti kao i da su u komisije imenovana i tri činovnika državnih organa, što kako se navodi nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga