Medijska koalicija: Beograd da poništi konkurs za sufinansiranje medijskih projekata

Novac dodeljen režimskim medijima koji svakodnevno krše novinarsku etiku

20. nov 2018

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je danas vlasti Beograda da hitno ponište rešenje o raspodeli 89,8 miliona dinara po konkursu za sufinansiranje medijskih projekata zbog, kako su naveli, očiglednih nezakonitosti.

Oni su u saopštenju zatražili da se ispita odgovornost članova stručne komisije koja je ocenjivala projekte i predložila da se novac svih građana Beograda dodeli prorežimskim medijskim i preduzetničkim firmama, čak i medijima koji gotovo svakodnevno krše novinarsku etiku.

„Nadležni organ Beograda nije objavio stručne biografije imenovanih kako bi javnost mogla da se uveri u njihovu stručnu kompetentnost za obavljanje ovog ozbiljnog posla“, navodi se u saopštenju.

Ta koalicija je ocenila da se jedan od članova komisije Aleksandar Simić našao u očiglednom sukobu interesa jer je zaposlen u Studiju B, kojem je za tri projekta ukupno dodeljeno čak 16,1 milion dinara, a po njihovim rečima, firmama koje su povezane sa Studiom B pripalo bezmalo 20 miliona dinara.

Oni su ukazali na to da je tabloidu Alo na konkursu dodeljeno šest miliona dinara za projekat „Beogradska rubrika u dnevnom izdanju lista Alo“, čime se ne sufinansira medijski projekat već redovna rubrika medija, što je, takođe, nezakonito.

„‘Nezavisna’ komisija je, pored pobrojanih neregularnosti, odlučila da sa po šest miliona dinara novčano podrži i projekte listova Srpski telegraf i Informer, rekordera po kršenju novinarskog kodeksa u praksi Saveta za štampu, koji ne bi smeli ni da budu u konkurenciji za sufinansiranje javnog interesa novcem građana Beograda“, dodaje je u saopštenju.

Koalicija je ocenila da je obrazloženje o odbijanju projekata lista Danas, nedeljnika, Novi magazin, Udruženja „Eutopija“ koji je osnivač portala Pištaljka i drugih „šturo i neuverljivo“, jer se navodi da se „ne ostvaruje cilj javnog interesa u javnom informisanju“.

„Prema mišljenju komisije, za javni interes su nevažne čak i teme kao što su društvena briga o starijoj populaciji, problemi nasilja u sportu, istraživanje korupcije i sukoba interesa u organima Beograda ili briga o zdravlju građana“, naveli su iz Koalicije.

Podsetili su da od uvođenja sufinansiranja medijskih sadržaja od Grada Beograda raspodela novca privlači pažnju zbog, kako su naveli, „redovnih nezakonitosti i neregularnosti a posebno zbog neskrivenog favorizovanja medija koji umesto javnom interesu služe propagandi i političkoj promociji vlasti“.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga