Medijska i novinarska udruženja uputila vremenski oročene zahteve Koordinacionoj grupi

"Situacija na medijskoj sceni se iz dana u dan pogoršava"

22. okt 2018

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja uputila je danas Koordinacionoj grupi Vlade Srbije za saradnju sa medijima vremenski oročene zahteve za poboljšanje medijske scene i ponovili da će te obustaviti saradnju sa vladom ukoliko ti zahtevi ne budu ispunjeni.

Oni su u saopštenju za javnost podsetili da su novinarska i medijska udruženja, okupljena u Tim za dijalog, 16. avgusta Koordinacionoj grupi uputila 13 zahteva, a da su, prema dogovoru sa prethodnog sastanka, te zahteve sada dodatno specifikovala i vremenski oročila.

Istakli su da će, na osnovu toga da li će i u kojoj meri zahtevi biti ispunjeni, odlučiti da li uopšte ima smisla nastaviti nastaviti dijalog sa vlastima i učestvovati u Radnoj grupi za izradu Medijske strategije.

Udruženja su zatražila i da se čim pre održi novi sastanak Tima za dijalog i Koordinacione grupe, jer, kako su naveli, vesti koje pristižu sa medijske scene nikako nisu dobre i zahtevaju veći angažman ove pregovaračke platforme.

Dodaje se da bi na sledeći sastanak, prema prethodnom dogovoru, trebalo da budu pozvani i predstavnici međunarodnih organizacija i institucija, kao i predstavnici Komisije za kontrolu državne pomoći i Saveta za borbu protiv korupcije.

Novinarska i medijska udruženja su zahtevala da sastanku prisustvuje i predstavnik Južnih vesti, koji će prisutne upoznati sa činjenicama u vezi sa poreskom kontrolom ovog medija, koja je sa pravom izazvala buru u javnosti i tumačena kao pritisak na medijske slobode.

Udruženja su u dopisu upozorila Koordinacionu grupu da se na medijskoj sceni situacija iz dana u dan pogoršava, a posebno su apostrofirala napade predstavnika vlasti na medije.

“U tom smislu, prvi zahtev udruženja je da predstavnici vlast prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu medije, ugrožavajući njihovu bezbednost. Rok za ispunjenje ovog zahteva je odmah”, ističe se u saopštenju.

U ostalim zahtevima, čija realizacija je vremenski oročena do kraja godine, udruženja su zahtevala da Koordinaciono telo pismeno odgovori na prethodnih 13 zahteva, kao i da se usvoje, u skladu sa njihovim preporukama, novi pravilnik o sufinansiranju javnog interesa u sferi javnog informisanja, uputstvo za bliže definisanje novčanih davanja koja javni sektor dodeljuje medijima, kao i uputstvo o tome koji podaci moraju da budu javno dostupni u Registru medija.

Pored toga, traženo je da se lokalne samouprave posebnim dopisom podsete na obavezu dostavljanja podataka Registratoru, kao i da se razreši ko je nadležan za sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima na lokalnom nivou.

Udruženja su tražila i da nadležni organ uputi dopis – koji će biti urađen u saradnji sa novinarskim i medijskim udruženjima – lokalnim samouparavama u kojem će ih pozvati na poštovanje zakonskih odredaba i napuštanje dosadašnje katastrofalne prakse konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja.

Na kraju, udruženja su zahtevala su da državni organi postupe po rešenjima Poverenika za informacije od javnog značaja i novinarima dostave podatke koje su zahtevali po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres, Asocijacija onlajn medija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga