- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Mediji u zagrljaju Nacionalnog saveta Mađara

Nacionalni savet Mađara doneo je Predlog medijske strategije za medije na mađarskom jeziku od 2011. do 2016. godine, u kojem se između ostalog navodi da će razmotriti mogućnost preuzimanja osnivačkih prava nad redakcijama na mađarskom jeziku Radija i Televizije Vojvodine.

„Ukoliko između NSM i RTV ne dođe do odgovarajuće saradnje, Nacionalni savet će razmotriti mogućnost da preuzme osnivačka prava nad Radijom i Televizijom Vojvodine, zajedno sa pripadajućim materijalnim i tehničkim sredstvima, kao i kadrovima”, navodi se u predlogu strategije.

Predlog strategije objavljen je na internetskoj stranici Nacionalnog saveta Mađara, na adresi www.mnt.org.rs.

Nacionalni savet je naveo da je i radijskoj i televizijskoj redakciji na mađarskom jeziku potrebno brzo dovođenje mladih kadrova i popuna redakcija, kao i izgradnja efikasne dopisničke mreže.

Predlogom strategije predviđeno je i osnivanje mađarske radio i televizijske mreze u Vojvodini, čiji bi oslanac trebalo da bude RTV Panon iz Subotice, čiji je suosnivač Nacionalni savet Mađara.

Kao osnovni princip rada medija na mađarskom u Vojvodini se navodi da se informisanje vrši ne samo na mađarskom jeziku, nego i u „mađarskom duhu”.

Od medija čiji je Nacionalni savet Mađara osnivač ili suosnivač od glavnih urednika se između ostalog zahteva da mediji moraju imati značajnu ulogu u ostvarivanju kohezije unutar zajednice i u obnavljanju vrednosti zajednice

Od medija se očekuje da informišu o nacionalnim praznicima, značajnim datumima i simbolima mađarske nacije u Vojvodini, kao i o očuvanju i osnaživanju verskog identiteta i predstavljanju kulture verskih zajednica

U slučaju povrede ovih i ostalih etičkih principa, Nacionalni savet može smeniti direktora ili glavnog urednika medija. Primenu etičkih principa će nadgledati Etička komisija Nacionalnog saveta Mađara.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!