Mediji u zagrljaju Nacionalnog saveta Mađara

Predlog strategije predviđa i mogućnost preuzimanja osnivačkih prava nad redakcijama na mađarskom Radiotelevizije Vojvodine.

18. sep 2011

Nacionalni savet Mađara doneo je Predlog medijske strategije za medije na mađarskom jeziku od 2011. do 2016. godine, u kojem se između ostalog navodi da će razmotriti mogućnost preuzimanja osnivačkih prava nad redakcijama na mađarskom jeziku Radija i Televizije Vojvodine.

„Ukoliko između NSM i RTV ne dođe do odgovarajuće saradnje, Nacionalni savet će razmotriti mogućnost da preuzme osnivačka prava nad Radijom i Televizijom Vojvodine, zajedno sa pripadajućim materijalnim i tehničkim sredstvima, kao i kadrovima”, navodi se u predlogu strategije.

Predlog strategije objavljen je na internetskoj stranici Nacionalnog saveta Mađara, na adresi www.mnt.org.rs.

Nacionalni savet je naveo da je i radijskoj i televizijskoj redakciji na mađarskom jeziku potrebno brzo dovođenje mladih kadrova i popuna redakcija, kao i izgradnja efikasne dopisničke mreže.

Predlogom strategije predviđeno je i osnivanje mađarske radio i televizijske mreze u Vojvodini, čiji bi oslanac trebalo da bude RTV Panon iz Subotice, čiji je suosnivač Nacionalni savet Mađara.

Kao osnovni princip rada medija na mađarskom u Vojvodini se navodi da se informisanje vrši ne samo na mađarskom jeziku, nego i u „mađarskom duhu”.

Od medija čiji je Nacionalni savet Mađara osnivač ili suosnivač od glavnih urednika se između ostalog zahteva da mediji moraju imati značajnu ulogu u ostvarivanju kohezije unutar zajednice i u obnavljanju vrednosti zajednice

Od medija se očekuje da informišu o nacionalnim praznicima, značajnim datumima i simbolima mađarske nacije u Vojvodini, kao i o očuvanju i osnaživanju verskog identiteta i predstavljanju kulture verskih zajednica

U slučaju povrede ovih i ostalih etičkih principa, Nacionalni savet može smeniti direktora ili glavnog urednika medija. Primenu etičkih principa će nadgledati Etička komisija Nacionalnog saveta Mađara.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga