Mediji: Rasističke objave hrvatske diplomatkinje u Berlinu

Hrvatski mediji prenose da prva sekretarka hrvatske ambasade piše o bijeloj Evropi, protiv migranata i drugih grupa, Merkel i Plenkovića

16. avg 2019

Prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu Elizabeta Mađarević na društvenim mrežama širi rasističke, ksenofobne i homofobne stavove, a njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zamjera „nedostatak vlastite kulture“, piše zagrebački portal Index.hr, koji je tu priču objavio i ocijenio skandaloznom.

Mađarević, kako piše portal, na svom Facebook profilu širi rasističke stavove, piše o „bijeloj Europi“ i kako je samo takva Europa „čista“, širi protumigrantske teze, napada prava LGBT zajednice, kako prenosi agencija Tanjug.

Također, kako se navodi, Mađarević je tijekom godina na nekoliko internetskih portala objavila tekstove u kojima napada migrante i izbjeglice, predstavljajući ih kao prijetnju kršćanskoj Europi, a napala je i Istanbulsku konvenciju te samog premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i, još važnije, kako piše Index.hr, njemačku kancelarku.

‘Nedostatak kulture’ Merkel zbog izjave o islamu

Mađarević je Angeli Merkel u jednom tekstu zamjerila „nedostatak kulture“ zbog izjave da islam pripada Njemačkoj.

Portal navodi i da je novi hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman donedavno bio veleposlanik Hrvatske u Berlinu.

Na sve to, piše Index.hr, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) šuti.

Kako navode, uputili su pitanje tom resoru da komentira ponašanje Mađarević, ali odgovor, kažu, nisu dobili, a ako ga dobiju, dodaju, objavit će ga naknadno.

Medij navodi kako je taj slučaj toliko skandalozan da bi mogao izazvati ozbiljne probleme u suradnji Hrvatske i Njemačke, pa kaže kako ostaje nada da će premijer Plenković intervenirati ako već njegovi kadrovi na čelu MVEP-a nisu vidjeli problem.

Predsjedavanje EU-om i važnost odnosa Berlin – Zagreb

Index.hr podsjeća da će Hrvatska od 1. siječnja iduće godine predsjedavati Europskom unijom, kada će, kako ističu, dobar odnos službenog Zagreba i Berlina biti još važniji.

Njemačka je, ukazuje portal, i dalje najmoćnija članica Unije i hrvatske agende ovise o njemačkoj potpori, ali i zato što upravo Njemačka od Hrvatske preuzima predsjedanje EU-om u drugoj polovici 2020.

Stalna komunikacija, koordinacija i dobri odnosi diplomatskog osoblja dviju zemalja zato su, navodi se, izuzetno bitni.

(Al Jazeera, Foto: AP)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga