- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Novi Sad odustao od kandidature za prestonicu kulture?

Gradske vlasti u Novom Sadu najverovatnije će odustati od inicijative da glavni grad Vojvodine bude Evropska prestonica kulture 2020. godine, javili su danas lokalni mediji.

Na juče završenom skupu u Briselu, gde se raspravljalo o izboru narednih evropskih prestonica kulture, nije bilo predstavnika Novog Sada, koji je najavljivan kao kandidat za prestonicu kulture 2020. godine.

Na skupu je dogovoreno da prestonice kulture 2020. budu gradovi iz Irske, Hrvatske i jedne od zemalja koje su kandidati za EU, a konačan izbor gradova obaviće se 2014. godine.

„Stvarno ne znam zašto nije bilo predstavnika Novog Sada, a tokom boravka u Briselu, pored ostalih obaveza, iskoristili smo skup i za razgovore o mogućnosti kandidovanja Novog Sada“, rekao je vojvođanski sekretar za kulturu Slaviša Grujić, koji je u Briselu navodno lobirao za Novi Sad.

U pokrajinskoj delegaciji sa Grujićem je bila i direktorica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević, koja je član organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada.

Mediji su javili da članovi ovog odbora još uvek nisu imali sastanak sa nedavno imenovanom članicom Gradskog veća za kulturu Milankom Brkić, koja je imenovana iz redova odborničke grupe „Novi Sad odmah“, koju čine odbornici isključeni iz pokreta Dveri.

Grad podržava kandidaturu za evropsku prestonicu kulture

Grad Novi Sad daje punu podršku i pruža autonomiju u radu Organizacioni odbor za realizaciju inicijative da se Grad Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, saopštio je danas Kabinet gradonačelnika.

Kako se navodi, resorna članica Gradskog veća Milanka Brkić nema nikakvu informaciju da je Organizacioni odbor odustao od namere da se Novi Sad kandiduje za tu prestižnu nominaciju.

“Odbor koji čine Andrej Bursać, Vladimir Kopicl, Laslo Vegel, Miroslav Vesković, Tijana Palkovljević, Jelena Atanacković Jeličić, Laslo Blašković, Žanko Tomić, Kristina Meneši i Uglješa Belić ima sva ovlašćenja u sprovođenju postupka kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture za 2020 godinu”, piše u saopštenju.

Iz Kabineta gradonačelnika je saopšteno i da će tročlana delegacija Grada, koju će činiti predsednik Odbora Andrej Bursać, direktor Kulturnog centra Andrej Fajgelj i Milanka Brkić otputovati 24. oktobra u Maribor, gde će se sresti sa En Branč od koje će saznati detalje o onome što se od Grada Novog Sada očekuje u predstojećoj kandidaturi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!