Mediji: NIS novosadsku rafineriju pustio niz vodu

Ništa ni od obećanja da će 200 ljudi biti zaposleno

04. sep 2015

Iako je još pre tri godine bilo najavljeno da će u Rafineriji nafte u Novom Sadu početi radovi na modernizaciji postrojenja kako bi se tu proizvodila bazna ulja, po svemu sudeći, na to će se još čekati, piše današnji novosadski Dnevnik.

Plan kompanije za rafineriju u Novom Sadu ranije je podrazumevao izgradnju kompleksa za proizvodnju baznih ulja, ali u složenim uslovima u kojima naftne kompanije trenutno posluju, imajući u vidu pad cene sirove nafte na svetskom tržištu, NIS trenutno traži mogućnost optimizacije projekta u cilju povećanja efikasnosti, rečeno je Dnevniku u NIS-u.

List navodi da se za sada ne može pouzdano reći da li će i kada u Rafineriji nafte u Novom Sadu početi modernizacija postrojenja i dodaje da je izvesno da će investicija vredna više od 130 miliona evra “čekati bolje dane”.

U Rafineriji nafte u Novom Sadu krajem oktobra 2012. godine započet je proces pripreme za izgradnju moderne fabrike i najavljeno da će iz naftnog postrojenja u Novom Sadu na tržište biti plasirana bazna ulja širokog spektra.

Najavljeno je da će ta rafinerija tako postati jedno od veoma retkih postrojenja u svetu, s obzirom da takvo u Evropi postoji samo u Švedskoj.

Takođe je bilo najavljeno da će, po završetku investicije, u novim pogonima posao naći oko 200 ljudi.

U Rafineriji nafte u Novom Sadu trenutno se proizvodi oko 190 proizvoda maziva i tehničkih tečnosti.

Iz NIS-a su saopštili da je prodaja značajno povećana i precizirali da je prošle godine proizvedeno 10.540 tona proizvoda koji zadovoljavaju sve zahteve Evropske direktive, koja je stupila na snagu u Evropi u junu ove godine.

Osim u Srbiji, ta maziva plasiraju se na tržišta Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Bugarske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga